Actualitate

Bombă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, descoperită în Copăceni. Pirotehniștii au intervenit de urgență pentru neutralizarea muniției

O bombă cu aruncător, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, a fost descoperită în localitatea clujeană Copăceni, în cadrul lucrărilor la rețeaua de apă. Au intervenit pirotehniștii.

Muniție neexplodată, descoperită îm localitatea Copăceni, Cluj/Foto: ISU Cluj Muniție neexplodată, descoperită îm localitatea Copăceni, Cluj/Foto: ISU Cluj

 

 


Echipa pirotehnică a ISU Cluj a desfășurat în dimineața zilei de marți o misiune de asanare în localitatea Copăceni, comuna Săndulești. 

 


Mai exact, în timpul unor lucrări efectuate la rețeaua de apă și canalizare, a fost descoperită o bombă de aruncător, calibrul 82 mm, provenită din cel de-al Doilea Război Mondial. 

„Persoanele aflate la fața locului au apelat imediat numărul unic de urgență, iar pirotehniștii au ridicat bomba în condiții de maximă siguranță”, informează ISU Cluj.


Muniția va fi ulterior distrusă în cadrul unei misiuni specifice. 

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj avertizează că elementele de muniție găsite întâmplător, de pe urma celor două conflagrații mondiale, sunt extrem de periculoase. 


În decembrie 2022, un obiect vechi de muniție a fost descoperit pe strada Mehedinți din Cluj-Napoca. O echipă pirotehnică a intervenit atunci pentru preluarea muniției și distrugerii într-un mediu controlat. 

Primele măsuri în cazul identificării muniției neexplodate 

În cazul în care sunt descoperite proiectile sau muniție neeplodată, trebuie apelat imediat numărul 112. 


Totodată, trebuie luate în calcul următoarele aspecte: 

•        Nu atingeți, nu loviți și nu mișcați muniția descoperită;

•        Nu demontați din curiozitate elementele componente ale muniției descoperite;

•        Nu introduceți în foc munițiile și nu faceți foc în apropierea lor;

•        Nu ridicați, nu transportați sau introduceți munițiile neexplodate în încăperi, locuințe sau grămezi de fier vechi;

•        Nu aruncați la fier vechi și nu predați la societățile colectoare munițiile;

•        Nu lăsăți copiii să se joace cu asemenea muniții;

•        Lăsați o persoană în zonă pentru a supraveghea muniția până la sosirea organelor specializate și indicați locul unde ați descoperit muniția respectivă.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Muniție neexplodată, găsită pe strada Mehedinți din Cluj-Napoca

Muniţie neexplodată, cu grenade ofensive, descoperită în peretele unei case din Bistrița

abonare newsletter