Actualitate

Vă mai amintiți? Balena Goliat, expusă la Cluj-Napoca în '64: „Era foarte lungă, cenușie și lucioasă. M-a impresionat”

Balena Goliat a fost expusă în Piața Mihai Viteazu din Cluj-Napoca și a lăsat o impresie de durată asupra micilor clujeni care au vizitat-o.

Balena Goliat, expusă la Cluj-Napoca în '64. FOTO: bzb.ro Balena Goliat, expusă la Cluj-Napoca în '64. FOTO: bzb.ro

 

 


Balena Goliat a ajuns la începutul anului 1964 la Cluj-Napoca, în cadrul unui turneu organizat în toată România. Turneul naţional a avut loc iarna, când era mult mai uşor să fie conservată carcasa balenei, potrivit bzb.ro

 


Balena denumită inițial Golia a fost rebotezată „Goliat” și făcea parte din specia Balenoptera Physalus, cu o longevitate de 50 de ani, cântărea 68 de tone şi a fost ucisă pe 6 iunie 1954 în golful din Trondheim, pe coastele Norvegiei. Pentru a conserva carcasa, norvegienii au îmbălsămat-o cu 7.000 de litri de formol, în ideea de a deschide pentru vizitare publicului un interior de balenă în care se dorea să se joace chiar şi o piesă de teatru.

Balena a fost dusă în mai multe țări de pe continent, ajungând în România în iarna anului 1964. Clujenii care au văzut-o au rămas impresionați de dimensiunea animalului, dar și de mirosul chimic provocat de substanțele în care era conservată. Ei au rememorat evenimentul pe grupul de Facebook „Amintiri din Vechiul Cluj”:


  • Aveam 11 ani, intrarea era 3 lei sí mirosea de la o poștă.
  • Drept îi, nu știu dacă chiar o poștă, dar cel puțin mirosul ajungea, adus de vânt până la gară, uneori până in Iris.
  • Am văzut-o, aveam 10 ani și țin minte că era mare, urâtă și mirosea rău!
  • Am văzut-o și eu. Aveam 10 ani, și am făcut o vizita la Cluj, ca să vedem balena!
  • Și eu am văzut-o. Am fost foarte impresionată de mărimea ei.
  • Era un miros pătrunzător înăuntrul cortului. Nu neapărat putred, ci din cauza chimicalelor.
  • Da, am văzut-o. Era foarte lungă, cenușie și lucioasă. Aveam 13 ani, m-a impresionat tare.

Balena avea 22 de metri şi o greutate de 68 de tone echivalând cu greutatea unei turme de elefanţi. Inima Balenei Goliat cântărea 450 kg, cât o vacă, rinichii cântăreau - 560 kg, ochiul - 500 de kg, iar limba balenei cântărea peste 2.200 de kg.

Goliat s-a transformat într-o maşină de bani, scrie Robert Matei, în Glasul Văilor, după ce a documentat bine cazul. „Odată scoase, măruntaiele sale au putut fi cântărite şi ziarele au început să titreze pe prima pagină, fraze de genul, Ficatul lui Golia cântăreşte 650 de kilograme şi conţine o cantitate de vitamina A, a cărui echivalenţă o găsim în 5 milioane de ouă de găină”. 


Pentru a conserva carcasa, norvegienii au îmbălsămat-o cu 7.000 de litri de formol, în ideea de a deschide pentru vizitare publicului un interior de balenă în care se dorea să se joace chiar şi o piesă de teatru, mai arată sursa citată. 

Balena a fost cumpărată de Giuseppe Erba, un excentric impresar de teatru din Torino. Pentru a trece graniţa cu un animal mort, acesta a montat în pântecele balenei un motor. Făcând să se mişte coada cu acest truc, profitând de întuneric şi de slabă cultură generală a grănicerilor referitor la viaţa balenelor, impresarul a reuşit să treacă graniţa târziu în noapte. Gigantul cetaceu a fost aşezat în Grădina Oraşului (Giardino della Cittadella), în plin centru din Torino.


Balena Goliat a făcut înconjurul Europei şi Orientului Mijlociu pe roţi. În ianuarie 1964, balena a ajuns şi în România, prima oară la Sibiu apoi la Bucureşti-Obor, după care a colindat pe roţi într-un trailer de 25 de metri lungime oraşe precum Ploieşti, Timişoara, Craiova, Arad, Braşov, Piteşti, Bacău, Brăila, Cluj-Napoca, Tîrgu-Mureş, Tîrnăveni sau Reghin.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Imagini superbe din Clujul de altădată. Cum arăta Piața Mihai Viteazul fără statuie. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter