Actualitate

MEIUL - Superalimentul lumii (P)

Sunt convins că anul 2023, Anul Internațional al Meiului, va lansa o mișcare în masă către un viitor sigur, durabil și mai sănătos. Toate statele ar trebui să lucreze la cercetări legate de produsele de mei, cum ar fi procesarea, ambalarea, marketingul etc.- PM Modi

Meiul este un produs natural valoros pentru întreaga umanitate Meiul este un produs natural valoros pentru întreaga umanitate

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat în unanimitate rezoluția de a declara anul 2023: ”Anul Internațional al Meiului” în întreaga lume. Propunerea sponsorizată de India și susținută de peste 70 de națiuni, subliniază sprijinul comunității internaționale pentru recunoașterea importanței și beneficiilor meiului pentru sistemul alimentar global.

Meiul este un produs natural valoros pentru întreaga umanitate. Meiul este folosit de mult timp în bucătăria indiană. Revoluția verde din anii 1960 din India a promovat securitatea alimentară și a redus importanța meiului. Meiul reprezenta aproximativ 40% din totalul cerealelor din culturi înainte de Revoluția Verde în India, dar acesta a scăzut la 20% în ultimi ani. 


Meiul este un produs prietenos cu clima și este capabil să combată numeroase boli datorate stilului de viață. În zilele noastre, oamenii conștienți de sănătate își schimbă obiceiul alimentar iar meiul bogat în minerale revine din nou la farfuria oamenilor.

Meiul este considerat pe scară largă ca fiind unul din cele mai străvechi cereale. Are o istorie mai lungă decât cerealele moderne pe care le consumăm, fiind printre primele plante care au fost folosite ca sursă de hrană, 
descoperit în civilizația din Valea Indusului.


Prim-ministrul indian Narendra Modi

Meiul este cultivat în aproximativ 131 de țări și este un aliment tradițional pentru aproximativ 600 de milioane de asiatici și africani. Meiul  este bogat din punct de vedere nutritiv, tolerant la secetă și cultivat în principal în regiunile aride și semi-aride ale Indiei. Meiul indian este superior din punct de vedere nutrițional față de grâu și orez, deoarece este bogat în proteine, vitamine și minerale. 


Meiul nu conține gluten și are un indice glicemic scăzut, ceea ce îl face alimentul ideal pentru persoanele cu boală celiacă sau diabet. Ceea ce odată era considerat cereală grosieră este acum recunoscută ca un Superaliment. Meiul este un tip de hrană alternativă care poate ajuta la satisfacerea cererii tot mai mari de alimente vegetariene.

Guvernul Indiei a recunoscut importanța meiului în realizarea securității nutriționale în țară și a făcut mai multe eforturi în această direcție. Acesta a inclus recunoașterea meiului ca cereală nutritivă în 2018, ”Anul Național al Meiului”, și propunerea de la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de a sărbători ”Anul Internațional al Meiului”, precum și o varietate de alte politici la scară mică.


Organizația Națiunilor Unite a acceptat anul 2023 drept ”Anul Internațional al Meiului”,  iar la cererea Indiei, Prim-ministrul indian Narendra Modi a promovat în mod constant meiul ca un aliment care va ajuta să ducă nutriția din cea mai îndepărtată parte a Indiei în lume. 

Felicitări Națiunilor Unite și Organizației pentru Alimentație și Agricultură pentru lansarea ”Anului Internațional al Meiului 2023”. De asemenea, apreciez statele membre care au susținut propunerea noastră de a marca ”Anul Internațional al Meiului”. Meiul are o istorie mândră și una dintre primele culturi cultivate de oameni. A fost o sursă importantă de hrană în trecut, dar nevoia momentului este de a le face un substitut alimentar pentru viitor.-PM Modi


Meiul este un tip de cereale popular în multe părți ale lumii, un aliment de bază în special în Africa și Asia. Potrivit Programului Alimentar Mondial, se estimează că există aproximativ 1,2 miliarde de oameni consumă mei ca parte a dietei lor zilnice. Meiul este o cultură tolerantă la secetă, acesta poate fi cultivat în zone cu climă uscată și aridă, acolo unde alte culturi ar eșua. De asemenea, meiul este  hrănitor, bogat în fibre și minerale esențiale. Din aceste motive, meiul va continua să fie o cultură alimentară importantă în următorii ani.

Producția de mei a rămas relativ stabilă în ultimii ani, cu o producție estimată la 28 de milioane de tone  în anul 2020. Majoritatea culturilor de mei sunt produse în Africa, urmată de Asia. India este cel mai mare producător de mei, urmată de Niger și China. Exportul mondial de mei a crescut de la 400 de milioane de dolari în 2020 la 470 de milioane de dolari în 2021.

India este printre primii 5 exportatori de mei din lume. Principalele soiuri de mei cultivațe în India sunt: bajra (60%), jowan (27%), ragi (11%) și bajra mică (2%). India a exportat mei în valoare de 64,28 milioane USD în anul 2021-22, față de 59,75 milioane USD în 2020-21. Guvernul indian a promovat, de asemenea, producția de mei ca parte a misiunii sale naționale de securitate alimentară. Ca urmare a acestor factori, se preconizează că producția de mei din India va continua să crească în următorii ani.

În trecut, dar și în prezent uneori, ori de câte ori vin în India, oaspeții străini și șefi de stat, stă în puterea mea de a le pregăti mâncăruri din mei. Din experiență vă spun că le place foarte mult acest fel de mâncare și, de asemenea, încearcă să adune o mulțime de informații cu privire la cerealele noastre grosiere. Îi îndemn pe frații și surorile noastre fermieri să cultive pe cât posibil mei și să profite de el. Astăzi apar multe astfel de startup-uri care lucrează meiul.- PM Modi

India, care prezidează G-20, va servi, de asemenea, cel puțin un fel de mâncare pe bază de mei la toate evenimentele sale. Cu o producție de peste 1,80 de milioane de tone, India este gata să devină un centru global pentru mei. India a început să pregătească un plan strategic pe cinci ani pentru a promova meiul și produsele lor cu valoare adăugată pe piața internațională. Există aproximativ 250 de startup-uri noi susținute de Guvernul Indiei și Institutul Indian de Cercetare al Meiului a găzduit și crescut startup-uri de producție a meiului, iar Institului Indian de Ambalaje a dezvoltat, de asemenea, ambalaje inovatoare și îmbunătățite pentru mei și produse din mei.

Acest an special va contribui la creșterea gradului de conștientizare la nivel mondial cu privire la rolul important al meiului în agricultura durabilă și beneficiile acestuia ca superaliment inteligent. Acest an special își dorește în principal să ofere oportunitățile comun, în primul rând prin creșterea contribuției meiului la securitatea alimentară, în al doilea rând prin creșterea producției globale, în al treilea rând prin asigurarea procesării, transportului, depozitării și consumului eficient, iar în al patrulea rând prin producția durabilă și calitatea meiului cu părțile interesate.

Ambasada Indiei în România sprijină companiile și organizațiile interesate în dezvoltarea relațiilor comerciale sau de investiții dintre India și România.

CITEȘTE ȘI:

India este una din țările ce deține cele mai multe situri ce sunt incluse în patrimoniul mondial UNESCO din lume (P)

India este cea mai mare țară producătoare de bunuri de iută din lume: aproximativ 70% din producția mondială (P)

India un posibil nou lider în industria de producție de electronice și semiconductori din lume (P)

Ultimele Stiri
abonare newsletter