Actualitate

ONG-urile îi cer președintelui să nu promulge legea care reduce termenul pentru atacarea în instanță a autorizațiilor și documentațiilor de urbanism

Zeci de ONG-uri îi cer președintelui Klaus Iohannis să nu promulge proiectul de lege care ar reduce drastic accesul la justiție al asociațiilor, printr-o scrisoare deschisă.

Zeci de ONG-uri îi cer președintelui Klaus Iohannis să nu promulge proiectul de lege care ar reduce drastic accesul la justiție al asociațiilor. FOTO: Adrian Dohotaru Zeci de ONG-uri îi cer președintelui Klaus Iohannis să nu promulge proiectul de lege care ar reduce drastic accesul la justiție al asociațiilor. FOTO: Adrian Dohotaru

 

 


Senatul a aprobat săptămâna trecută un proiect de lege prin care ONG-urile mai au doar o perioadă foarte scurtă de timp ca să atace în instanță autorizațiile de construire și documentațiile de urbanism suspecte că au fost emise ilegal.

 


Zeci de ONG-uri au semnat o scrisoare deschisă prin care îi cer președintelui Klaus Iohannis să nu promulge proiectul de lege, arătând că acesta „reduce drastic accesul la justiție al asociațiilor”. 

„Domnule Președinte, vă cerem să nu promulgați proiectul de lege care reduce drastic accesul la justiție al asociațiilor și instaurează un regim punitiv și total discriminatoriu împotriva societății civile. În temeiul Constituției, vă solicităm să dispuneți trimiterea legii adoptate la Senat cu numărul B679/2022 spre reexaminare către Parlamentul României și să dispuneți sesizarea Curții Constituționale cu obiecția de neconstituționalitate”, se arată în scrisoarea deschisă.


Termenul pentru atacare, redus drastic pentru ONG-uri

Organizațiile semnatare susțin că legea nesocotește obligațiile și responsabilitățile României față de Uniunea Europeană, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și Convenția de la Aarhus, instituind doar pentru ONG-uri următoarele prevederi:

  • organizațiile au doar 30 de zile pentru a ataca în instanță autorizații de construire și documentațiile de urbanism suspecte că au fost emise ilegal;
  • dreptul de a te adresa justiției se scurge după 30 de zile de la data ultimei Operațiuni de publicitate (de la publicarea anunțului de emitere a actului pe site sau într-un ziar);
  • termenul de atacare a documentațiilor de urbanism (precum PUZ-uri sau PUG-uri) a fost redus pentru ONG-uri de 5 ori, de la 5 ani la 1 an.

„Prin aceste prevederi este pusă în pericol și implementarea cu succes a Planului Național de Redresare și Reziliență, fiind îngreunată participarea societății civile, dar și pusă sub risc îndeplinirea principiului de «nu a prejudicia în mod semnificativ» mediul”, mai arată ONG-urile.


Organizațiile semnatare sunt: Funky Citizens, Comunitatea Declic, Agent Green, Grupul Iniţiativa Favorit, Corupția Ucide, Bankwatch Romania, Centrul pentru Inovare Publică, Geeks for Democracy, Centrul pentru politici durabile Ecopolis, Asociația HaicuBicla, Fundația Eco-Civica, Asociația 2Celsius, Societatea Studențească de Științe Politice, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Asociația Clujul Sustenabil, ActiveWatch, Institutul Român pentru Pace - PATRIR, Centrul FILIA, Expert Forum, GIC Sala Palatului, Asociatia pentru Relatii Comunitare, Greenpeace România, Federația Coaliția Natura 2000, Asociația România Vie, Umbrela Anticoruptie Cluj și Inițiativa România.

CITEȘTE ȘI:

Senatorii îi apără pe dezvoltatorii imobiliari de ONG-uri. Termen redus pentru atacarea autorizațiilor de construire și a documentațiilor de urbanism

abonare newsletter