Actualitate

Fotovoltaice la Târgul de Crăciun: chiar sunt eficiente sau sunt doar un „PR stunt”? Explicațiile furnizorului

Anunțul organizatorilor Târgului de Crăciun că vor folosi panouri fotovoltaice pentru reducerea costruilor cu energia a stârnit dezbateri în spațiul public privind eficiența acestora pe timp de iarnă.

Fotovoltaice la Târgul de Crăciun: chiar funcționează sau sunt doar un „PR stunt”? FOTO: Parapet.ro Fotovoltaice la Târgul de Crăciun: chiar funcționează sau sunt doar un „PR stunt”? FOTO: Parapet.ro

 

 


Organizatorii Târgului de Crăciun din Cluj-Napoca au anunțat că anul acesta vor apela la panouri fotovoltaice pentru reducerea consumului de energie în cadrul evenimentului.  

 


„Energia regenerabilă produsă astfel scade costurile târgului, care cu timpul va deveni un eveniment sustenabil din punct de vedere al eficienței energetice”, au transmis organizatorii.

Mulți dintre clujeni au interpretat acest anunț ca fiind o „lovitură de PR”, arătând că panourile nu au cum să fie eficiente, întrucât ziua este scurtă și cerul, mai mult înnorat. Astfel, mai multe glume au apărut pe internet ca reacție la acest anunț.


Între mit și realitate. Cât ajută de fapt panourile fotovoltaice?

Ca urmare a acestor reacții, furnizorii tehnologiei, cei de la Parapet.ro, oferă explicații despre modul în care panourile montate pe căsuțele de la Târgul de Crăciun vor funcționa și scopul acestora.

Ei arată că cele 20 de panouri fotovoltaice montate pe căsuțele expozanților participanți la Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca au fost oferite gratuit pentru utilizare doar pe perioada târgului, în urma unui contract de parteneriat cu organizatorii. Reprezentanții Parapet.ro arată că scopul montării dispozitivelor nu a fost de a acoperi în totalitate necesarul evenimentului, arătând că poate fi produsă energie cu panouri fotovoltaice și în sezonul rece, însă în cantități mai mici.


„Scopul acțiunii noastre nu a fost acoperirea consumului de energie al unui eveniment de o asemenea amploare. Așa cum au precizat și organizatorii Târgului, este un prim pas spre utilizarea energiei regenerabile, energie care se produce în orice sezon. Sigur că iarna vor fi cantități mai mici, față de sezonul de vară, dar energia se produce.

Dacă este lumină, celulele fotovoltaice generează energie, indiferent de anotimp. Cantitatea produsă este cea variabilă.


Panourile fotovoltaice pot genera energie indiferent de condițiile meteo și de anotimp, chiar și atunci când este înnorat, atâta timp cât este lumină. Aceste sisteme se alimentează de la lumina solară, și nu de la căldură”, arată cei de la Parapet.ro

Câtă energie vor produce panourile de la târg?

„În luna decembrie preconizăm o producție de 572 kWh, la care se adaugă 13 zile din luna noiembrie, respectiv încă 360 kWh, ducând la un total prognozat de 931 kWh producție de energie.

Exemplu: Având în vedere cifrele primite de la organizatorii Târgului, și anume un vârf de consum de 3 kWh pentru o căsuță, cu o medie de 300 kWh pentru întreaga perioadă a târgului pentru fiecare căsuță, putem aproxima că vom acoperi consumul de energie pentru 3 căsuțe în perioada 18 noiembrie - 31 decembrie”, au mai arătat furnizorii panourilor fotovoltaice.

Târgul de Crăciun s-a deschis vineri

Milioane de luminițe s-au aprins în centrul Clujului, la deschiderea oficială a Târgului de Crăciun. Vineri, 18 noiembrie, la ora 19:00 au fost aprinse iluminatul festiv de la Târgul de Crăciun.

Momentan, doar luminițele din Piața Unirii au fost aprinse, cele din oraș urmând a fi aprinse de 1 Decembrie.

Primăria face economie de 25% la iluminatul festiv

Emil Boc a anunțat că Primăria Cluj-Napoca va face economie de circa 25% la energie, prin stingerea iluminatului festiv în intervalul 00:00 - 04:00. Edilul susține că prin eliminarea risipei în acest fel cheltuielile ar fi reduse de la 1,1 milioane de lei la 600 de mii.

Măsura se aplică doar pentru iluminatul festiv. Iluminatul public nu va fi oprit:

„Iluminatul public rămâne non stop pentru că românii au nevoie de siguranță, lumină, ca să poată ajunge acasă pe alei, pe trotuar. Nu ne atingem de el. Iluminatul festiv, acolo unde va fi posibil, pe străzile  care sunt modernizate, după 12 noaptea până dimineața la 4 putem să-l stingem. Putem să facem o economie, că nu circulă lumea noaptea între 00:00 și 04:00. Nu atunci vezi tu cel mai bine iluminatul festiv, atunci poți să faci o economie de minim 20% doar punând în intervalul 00:00-04:00 eliminarea iluminatului festiv, nu cel public! 

Iluminatul cu beculețele poți să nu-l ai în intervalul acela orar. Este o chestie de bun simț ca să faci economie. Am dat dispoziție de mult, asta deja înseamnă o economie de aproximativ 25% din bani, deci nu vom plăti un milion și o sută, ci vreo 600 de mii, ceva de genul acesta și salvăm și energie. Iată cum se poate elimina risipa. Acesta este un exemplu. Nu atunci are impact iluminatul festiv, atunci va putea fi decuplat de la sistemul public”, a declarat Emil Boc la o emisiune radio.

CITEȘTE ȘI:

Târgul de Crăciun de la Cluj va fi alimentat cu ENERGIE VERDE. Urmează 44 de zile de relaxare: vezi programul PE ZILE

abonare newsletter