Actualitate

Trei clujeni au pornit să cucerească vârful Aconcagua

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/24/07 vasile cipcican eugen olariu ciprian patrascu aconcagua _sc_02.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Trei clujeni - Vasile Cipcigan, Ciprian Pătrașcu și Eugen Olariu – au plecat în această dimineaţă într-o expediţie care îi va purta până pe vârful celui mai înalt munte din America de Sud.</p>

Vasile Cipcigan, șef de formație Salvamont Cluj împreună cu Ciprian Pătrașcu și fotoreporterul Eugen Olariu au pornit în această dimineață în expediția pentru atingerea vârfului Aconcagua de 6.962 metri, cel mai înalt din America de Sud.

Expediția pentru cucerirea vârfului Aconcagua face parte din proiectul „7 pași pe acoperișul lumii”, inițiat de Vasile Cipcigan și Ovidiu Rațiu de la Salvamont Cluj. Proiectul lor vizează atingerea celor șapte cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent: Kilimanjaro în Africa, McKinley (Denali) în Alaska, America de Nord, Elbrus în Europa, Aconcagua în America de Sud, Carstensz Pyramid în Australia/Oceania, Vinson în Antartica șI Everest în Asia. Până acum, alpiniștii clujeni au cucerit vârfurile Elbrus și McKinley, iar ascensiunea pe Aconcagua este considerată o pregătire pentru atingerea Everestului.

A început drumul spre Aconcagua


În această dimineață a început drumul spre cucerirea celui de al treilea vârf, Aconcagua de 6.962 metri. „Proiectul va debuta dimineață (în această dimineață – n.red.) cu plecare din Budapesta la Paris, Santiago de Chile și Mendoza. Va dura 26 de zile, iar pe munte vom fi între 10 și 15 zile”, a declarat Vasile Cipcigan.

Atingerea vârfului este estimată înainte de 15 februarie, în funcție de condițiile meteo și de adaptarea celor trei clujeni. Cipcigan a subliniat că vremea este cel mai mare risc din această expediție din cauză că se schimbă de la o oră la alta, iar minimele pot să ajungă la minus 30 de grade Celsius. „Poți însă să ai noroc și să ajungi pe vârf cu soare. Se știe că Aconcagua este un munte înconjurat de vânturi și furtuni puternice, dar avem la dispoziție 20 de zile să așteptăm ca să prindem ziua perfectă pentru ascensiunea pe vârf”, a mai spus Cipcigan.

Expediția costă 4.000 de euro de persoană


Costurile expediției sunt de aproximativ 3.500 – 4.000 de euro de persoană și au fost suportate de cei trei din fondurile proprii. Ei au arătat că nu mai există acei sponsori din anii trecuți care să fie dispuși să ofere sume importante ca sponsorizare.

Clujenii se vor întoarce din expediția din America de Sud pe 20 februarie.

Pe lângă partea sportivă, proiectul „7 pași pe acoperișul lumii” mai are o parte de promovare a Clujului și a României - sloganul „Visit Cluj, visit România” fiind inscripționat pe echipamentele folosite în expediții.

abonare newsletter