Actualitate

Pacienții vor o autoritate care să îi protejeze

<p>Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) consideră că este primordială înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor şi a Asiguraţilor, în subordinea Parlamentului, care să aibă rolul de control, supraveghere şi monitorizare a sistemului de sănătate în general și a patologiilor majore care afectează populaţia, în particular.</p>

 

„Pentru o protecție reală a pacienților este necesară elaborarea unui capitol special în viitoarea lege a sănătății dedicat drepturilor pacienţilor şi a asiguraților”, a declarat Cezar Irimia, președintele APCR. Reprezentanții pacienților cronici din România mai cer și alocarea a 6% din PIB pentru sănătate.

„Deoarece în acest moment bugetul asigurărilor de sănătate este subfinanțat, propunem creșterea acestuia la un minim de 6% din PIB, conform recomandărilor UE”, a mai afirmat Cezar Irimia.

El a adăugat că transparența fondurilor existente în sănătate poate fi realizată doar prin trecerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) sub control parlamentar şi numirea la conducere a unui preşedinte apolitic, dar și cu condiția ca aceste sume să fie colectate direct de CNAS. APCR este formată din cinci asociații și federații de pacienţi cu afecţiuni cronice și reprezintă interesele a peste 2,5 milioane de persoane aflate în suferinţă.

abonare newsletter