Actualitate

Sorin Apostu, ameninţat de ceilalţi deţinuţi

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/20/03 sorin apostu conf primarie rp 06.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Omul de afaceri Călin Stoia, arestat în dosarul în care este judecat şi Sorin Apostu, reclamă „condiţiile inumane de detenţie” şi spune că atât el, cât şi primarul suspendat au fost ameninţaţi cu moartea de alţi deţinuţi.</p>

Avocaţii primarului suspendat Sorin Apostu şi ai omului de afaceri Călin Stoia, arestaţi pentru corupţie, au declarat ieri că cei doi nu sunt trataţi corespunzător în Penitenciarul Gherla şi că vor sesiza organismele europene în domeniul drepturilor omului.

La Curtea de Apel Cluj a avut loc ieri primul termen în dosarul în care primarul suspendat Sorin Apostu este judecat pentru fapte de corupţie alături de soţia sa, Monica Apostu, şi de oamenii de afaceri Călin Stoia şi Aspazia Droniuc. Tot ieri însă, Instanţa Curţii de Apel Cluj a decis amânarea procesului în 9 februarie, la cererea Aspaziei Droniuc.

S-au plâns de condiţiile inumane


Omul de afaceri Călin Stoia s-a plâns instanţei de condiţiile inumane de detenţie, spunând că a stat trei nopţi în celule neîncălzite, fără geamuri, la temperaturi de 0 grade, în Penitenciarul Rahova, unde a fost încarcerat pe perioada recursului la ICCJ, iar la fiecare jumătate de oră venea câte un deţinut care îl ameninţa cu moartea atât pe el, cât şi pe Sorin Apostu. Potrivit Mediafax, atât avocaţii lui Călin Stoia, cât şi cei ai lui Sorin Apostu au anunţat că vor să atace statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din cauza „tratamentului inuman” la care sunt supuşi cei doi. Gheorghiţă Mateuţ, unul dintre avocaţii lui Apostu, a declarat că Sorin Apostu şi Călin Stoia au fost ameninţaţi în arestul din penitenciarele Gherla şi Rahova că „li se va lua gâtul”, astfel că a fost pregătită deja o plângere care urmează să fie depusă la CEDO.

„Sunt exact 70 de zile de când am fost arestaţi. Eu vreau să vă spun că nu m-am plâns niciodată de condiţiile de arest, deşi cele 60 de zile de la Cluj (perioada în care a stat în arestul Poliţiei Judeţene Cluj - n.r.) au fost mult mai groaznice decât cele de la Gherla. Dar când suntem duşi la ICCJ suntem duşi în nişte condiţii proaste, 17 ore într-un autobuz fără igienă, fără aerisire. Ni s-au reţinut obiectele personale. Am stat trei nopţi în celule neîncălzite, fără geamuri la temperaturi de 0 grade (în Penitenciarul Rahova, unde a fost încarcerat pe perioada recursului la ICCJ - n.r.). La fiecare jumătate de oră venea câte un deţinut care ne ameninţa că ne ia gâtul. Ni s-a spus clar că dacă ieşim afară ne iau gâtul. Nu am putut mânca pentru că aceeaşi mâncare ne era adusă de deţinuţi care ne ameninţau”, a spus Stoia.

Apostu: „Dacă aş lua-o de la capăt, aş proceda la fel“

Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu a spus ieri la primul termen în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie că a respectat legea şi că dacă mâine ar lua-o de la capăt ar proceda la fel. El a mai precizat în faţa instanţei că regiile sunt subordonate Consiliului Local, nu primarului, astfel că nu ar fi putut interveni în niciun fel pentru ca firma Aspaziei Droniuc să încheie contractul pentru asigurarea maşinilor regiei de transport local.

La rândul său, Gheorghiţă Mateuţ, unul dintre avocaţii lui Sorin Apostu, a cerut instanţei să constate că în dosar nu există date care să justifice respingerea unei cereri de eliberare, din care să rezulte că Apostu va încerca să zădărnicească aflarea adevărului prin alterarea sau distrugerea probelor sau prin influenţarea martorilor sau părţilor. „La început recursul faţă de propunerea de arestare s-a respins pentru că ancheta era la debut, dar acum ancheta e finalizată şi nu s-au prezentat probe pentru nicio faptă”, a spus Mateuţ. Potrivit Mediafax, Sergiu Bogdan, celălalt avocat al lui Stoia, a declarat, la rândul său, că s-au invocat motive de arestare, dar nu s-au prezentat fapte.

Sorin Apostu şi Călin Stoia au fost arestaţi preventiv, în noaptea de 10 spre 11 noiembrie, de către Curtea de Apel Cluj. Cei doi au făcut recurs la măsura arestării preventive, însă instanţa supremă le-a respins solicitările. De asemenea, Sorin Apostu a cerut să fie eliberat sub control judiciar, dar instanţa supremă i-a respins solicitarea.

abonare newsletter