Actualitate

Sindicaliștii din sănătate se pregătesc pentru proteste

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/20/04 greva sanitas_rl04.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Sindicaliștii SANITAS Cluj s-ar putea alătura protestelor din toată țara ca urmare a nemulțumirilor tot mai pregnante din sistemul sanitar. Totodată, sindicaliștii anunță că sunt solidari cu actualele mitinguri.</p>

Printre revendicările angajaților din sănătate se numără deblocarea posturilor, revenirea la salariile din iunie 2010, stoparea creșterii prețurilor şi o reformă reală în sănătate.

Membrii sindicatului SANITAS Cluj analizează posibilitatea organizării unui miting doar al sindicatului prin care să își exprime nemulțumirea față de problemele din sistemul sanitar. „Suntem în faza de consultare a membrilor pentru organizarea unei mișcări a sindicatului nostru. Dacă majoritatea, adică jumătate plus unu, doresc organizarea unui protest, atunci vom face demersurile necesare pentru miting”, a declarat Ștefan Roman, președintele SANITAS Cluj. El a mai precizat că în momentul de față sindicaliștii pot să iasă în stradă să se alăture protestelor populației doar în calitate de cetățeni și nu de membrii de sindicat. „Nu pot implica sindicatul ca organizație decât când obțin aprobarea pentru organizarea unui miting legal”, a menționat liderul de sindicat.

Revendicările sindicaliștilor

Sindicaliștii SANITAS cer, la fel ca majoritatea protestatarilor din țară, revenirea la salariile din iunie 2010, înainte de reducerea acestora cu 25%, locuri de muncă sigure și bine plătite, stoparea creșterii prețurilor şi modificarea Codului Muncii.

De asemenea, referitor strict la domeniul sanitar, aceștia solicită o reformă reală a sistemului sanitar care să aibă în centru pacientul şi care „să asigure un sistem de sănătate public și nu o privatizare sălbatică a sistemului de urgență”.

Deblocarea posturilor, cea mai importantă solicitare

Membrii sindicatului SANITAS cer și deblocarea posturilor din sănătate, una dintre cele mai importante solicitări, după cum precizează conducerea sindicatului. Ștefan Roman afirmă că proiectul de lege pentru deblocarea posturilor, propus de Ministerul Sănătății, nu va permite multor spitale să facă angajări în limita încadrării în fondurile alocate pentru salarii, așa cum se arată în proiect. Liderul de sindicat a subliniat că multe spitale nu se pot încadra acum în plafonul de 70% din buget destinat salariilor.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter