Actualitate

Funeriu a vorbit la Cluj despre avantajele clasei 0

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/20/02 daniel funeriu - ministrul educatiei rp 12.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Prezent ieri la Cluj-Napoca, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a făcut câteva precizări despre clasa pregătitoare.</p>

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a fost prezent, în cursul zilei de ieri, la Cluj-Napoca, la o întâlnire a inspectorilor şcolari cu atribuţii în învăţământul pentru limbile minorităţilor naţionale.

Tema cea mai discutată a fost, însă, înfiinţarea clasei 0, care dă bătăi de cap părinţilor şi cadrelor didactice. Daniel Funeriu a făcut numai declaraţii generale în ceea ce priveşte învăţământul pentru limbile minorităţilor naţionale, dar a ţinut să precizeze faptul că existenţa clasei pregătitoare va avea rolul unei perioade de tranziţie între grădiniţă şi clasa întâi, în cadrul căreia copiii „vor învăţa jucându-se”.

„Vreau să transmit un mesaj părinţilor. Consecinţa majoră a introducerii clasei pregătitoare în acest an este faptul că 20.000 de copii care nu ar fi mers într-un cadru şcolar vor merge în cadrul unei şcoli, deci va exista o creştere a oportunităţilor de învăţare pentru aceşti copii. Pe vechea legislaţie nu ar fi beneficiat de şcolarizare în acest an. În România, trecerea de la grădiniţă la şcoală era mult prea abruptă. Părinţii ştiu foarte bine că, la grădiniţă, copiii se jucau după care intrau la şcoală în clasa întâi într-un format foarte rigid. Existenţa clasei pregătitoare va face exact acest lucru: copiii vor avea o perioadă de tranziţie, vor învăţa jucându-se”, a spus Daniel Funeriu.

El a mai precizat că nu există nici o problemă în tot ceea ce ţine de organizarea clasei pregătitoare în anul şcolar viitor. „Toată comunicarea pe clasa pregătitoare va fi făcută foarte curând, cu toate detaliile pentru părinţi şi pot să vă asigur că va fi făcută o campanie de informare a părinţilor şi a elevilor în cel mai profesional mod posibil”, a precizat Funeriu. El a mai spus că Ministerul Educaţiei va comunica foarte curând inspectoratelor şcolare tot setul de metodologii pentru organizarea impecabilă a clasei pregătitoare.

„Înscrieţi copiii la şcoală”

La rândul său, Horia Corcheş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj a declarat, pe aceeaşi temă, că părinţii trebuie să înţeleagă şi să se informeze asupa modalităţii de înscriere a copiilor în clasa 0. Toţi părinţii ai căror copii împlinesc 6 ani până la începerea anului şcolar 2012-2013 trebuie să îi încrie în clasa pregătitoare la şcoală, indiferent de zvonurile care se vehiculează la ora actuală, a precitar Corcheş. „Normele metodologice de aplicare a legii în această privinţă vor fi comunicate de reprezentanţii Ministerului Educaţiei cât mai curând. În acest fel, fiecare părinte va ştii ce trebuie să facă. Sfatul meu este ca părinţii să nu ţină cont de faptul că se spune de către educatori că vor organiza clasa 0 în grădiniţe, pentru că cei care predau în aceste instituţii nu sunt abilitaţi să predea la clasa pregătitoare”, a precizat Corcheş.

abonare newsletter