Timp Liber

Noaptea Privighetorilor 2022 revine la Cluj. Duet între păsări și muzicieni, în Parcul Etnografic

Noaptea Privighetorilor 2022 va avea loc la Cluj-Napoca, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”. Muzicienii se vor duela din nou cu păsările din oraș.

Noaptea Privighetorilor, organizată la Cluj-Napoca de Societatea  Ornitologică Română / Foto: Dan Tăuțan - Visit Cluj Noaptea Privighetorilor, organizată la Cluj-Napoca de Societatea Ornitologică Română / Foto: Dan Tăuțan - Visit Cluj

 

UPDATE: Evenimentul Noaptea Privighetorilor a fost amânat pentru data de vineri, 10 iunie, din cauza condițiilor meteo.


 

Știre inițială:


Cea de-a 9-a ediție consecutivă a evenimentului Noaptea Privighetorilor are loc pe data de 4 iunie.

 


Clasicul duet dintre muzicieni și păsări va avea loc în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, în secția în aer liber, Tăietura Turcului. Evenimentul este organizat de Societatea Ornitologică Română (SOR).

 


 

 

Noaptea Privighetorilor 2022 va debuta, de la ora 17:00, cu tururi ornitologice, ateliere pentru copii și o expoziție tematică cu desenele unor specii de păsări realizate de artistul Zsoldos Márton.


De la ora 19:00 participanții își vor delecta auzul cu un recital instrumental alături de artiștii Bogdan Bohuș (pian), Teodora Buia (vioară), Fodor Lilla (violă), Diana Stir (violoncel) și Sonia Vulturar (vioară). Aceștia vor interpreta lucrări de: Beethoven, Vaughan Williams, Haydn și Enescu.

În 2022, Noaptea Privighetorilor are loc doar la Cluj

„Anul acesta Noaptea Privighetorilor va avea loc doar la Cluj-Napoca. Ne dorim ca în 2023 să găsim resursele necesare pentru a putea organiza evenimentul din nou și la București. Pentru asta însă, avem nevoie de sprijinul tuturor oamenilor iubitori de natură și înaripate. Până atunci, vă dăm întâlnire la Cluj să ne bucurăm împreună de întoarcerea în natură prin muzică, interpretată de păsările orașului și de tinerii lui muzicieni.

Ne vom plimba pe aleile Parcului Etnografic, gazda noastră ideală, povestind despre natură, păsări și oameni, despre legăturile puternice dintre noi și elementele naturale, evidențiate simțitor de izolarea impusă, mai ales de prima parte a pandemiei. Vom vorbi și anul acesta despre păsări și importanța lor pentru noi, cu un accent mai mare pus pe natura urbană. Mai ales că vom avea la vânzare «Atlasul Păsărilor Clujului» proaspăt ieșit din tipografie, cu cel de-al doilea tiraj al primei ediții revizuite”, a spus coordonatorul proiectului Noaptea Privighetorilor, Teodora Domșa.

Programul complet al ediției 2022

- 17:00 - tururi ghidate de biologii și colaboratorii SOR (ghidaj în limba română și în limba maghiară)
- 17:00 – ateliere pentru cei mici 
- 17:00 – expoziție tematică cu desenele unor specii de păsări realizate de artistul Zsoldos Márton
- 19:00 – recital instrumental

„Cum am obișnuit deja participanții, îi vom întâmpina la intrarea în parc și îi vom organiza în grupele care iau parte la tururile ghidate de biologii și colaboratorii Societății Ornitologice Române. Plimbările pe aleile din parc ne vor face cunoștință cu rezidenții înaripați sau măcar cu cântecul acestora. Vom asigura ghidaj atât în limba română, cât și în limba maghiară.

Nu lipsesc nici atelierele pentru cei mici, cu activități, jocuri și povești. Va fi și o expoziție tematică cu desenele unor specii de păsări realizate de artistul Zsoldos Márton, adăugate recent în portofoliul SOR. Astfel, cei care participă la primele ture ghidate vor putea petrece timpul într-o atmosferă cu adevărat ornitologică, până la începerea concertului”, a mai precizat Teodora Domșa.

Confrom obiceiului, pe care SOR dorește să îl transforme în tradiție, participanții sunt încurajați să vină pregătiți și pentru un picnic. Să își aducă la ei gustările preferate și să aștepte relaxați concertul în natură. În cazul în care plouă, evenimentul va fi reprogramat.

Tururile ornitologice, atelierele și concertul sunt gratuite, dar se achită biletul de intrare în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”. 

CITEȘTE ȘI:

Trei săptămâni până la FITS 2022. Peste 760 de evenimente vor avea loc în această ediție

O muzică istorică adusă după secole întregi pe scena Operei din Cluj

abonare newsletter