Timp Liber

20 martie, Ziua internațională a teatrului pentru copii și tineret: „Să ducem, astăzi, un copil la teatru!”

Ziua internațională a teatrului pentru copii și tineret se sărbătorește în fiecare an la data de 20 martie. Mesajul acestei zile este să ducem un copil la teatru pentru educarea lor.

20 martie, Ziua internațională a teatrului pentru copii și tineret: „Să ducem, astăzi, un copil la teatru!”/ Sursă foto: kidzu 20 martie, Ziua internațională a teatrului pentru copii și tineret: „Să ducem, astăzi, un copil la teatru!”/ Sursă foto: kidzu

 

 


Ziua internaţională a teatrului pentru copii şi tineret, o iniţiativă din 2001 a Asociaţiei Internaţionale a Teatrului pentru Copii şi Tineret - ASSITEJ (Association Internationale du Théatre pour L'Enfence et la Jeunesse), este sărbătorită, în fiecare an, la data de 20 martie.

 


Obiectivul acestei zile este de a permite centrelor naţionale, membrilor individuali, companiilor, organizaţiilor de artă, cadrelor universitare, profesorilor, artiştilor şi altor persoane interesate de teatrul pentru copii şi tineret să se conecteze cu ideea acestei zile mondiale şi să „pledeze în favoarea” dreptului copiilor la teatru şi arte, în general.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Totodată, toţi membrii ASSITEJ sunt invitaţi să promoveze mesajele speciale de Ziua internaţională a teatrului pentru copii şi tineret, să distribuie filmul ASSITEJ şi să ia în considerare activităţi suplimentare, mai simple sau mai complexe. În fiecare an, centrele ASSITEJ din întreaga lume oferă o serie de activităţi, de la conferinţe, spectacole, ateliere şi până la evenimente media speciale legate de #takeachildtotheatre.


Ziua internațională a teatrului pentru copii și tineret

„Să ducem, astăzi, un copil la teatru!”, este mesajul general al acestei zile, care urmăreşte educarea copiilor şi tinerilor prin teatru, prin poveştile puse în scenă şi prin diversele personaje interpretate, oferind, totodată, prilejul unor întâlniri aparte între artişti şi public.

Urmărirea unui spectacol de teatru reprezintă o metodă eficientă de a stimula încrederea, stima de sine a copiilor, creativitatea şi imaginaţia, de a combate timiditatea şi tracul. Piesele puse în scenă nu fac decât să îmbogăţească din plin cunoştinţele generale ale copiilor şi tinerilor.


Ei pătrund în noi universuri, cunosc personaje istorice, opere clasice care trebuie ştiute de orice copil şi află o serie de lucruri interesante şi despre autorii lor. Implicarea copiilor în piesele de teatru, pornind de la regie, joc, scenariu, le va furniza acestora mai multe cunoştinţe despre lume, pentru a o înţelege, realizându-se, astfel, şi o extindere a experienţei de viaţă.

„Ziua Mondială a Teatrului este un moment vital în Anul ASSITEJ şi ASSITEJ îi îndeamnă pe toţi 'să ducă un copil la teatru astăzi' - o amintire a responsabilităţii adulţilor din jurul copiilor şi tinerilor, de a le permite experienţe artistice cât de mult pot. A duce un copil la teatru înseamnă reconectarea cu spectacolul live, cu idei şi emoţii, cu oamenii şi înseamnă susţinerea drepturilor copiilor şi tinerilor la artă şi cultură şi la libertatea de exprimare. Ascultarea copiilor şi a tinerilor este extrem de important - a-i auzi şi a accepta nevoia de schimbare cu atât mai mult. Pentru a cita Manifestul ASSITEJ, credem că trebuie făcut mult mai mult pentru ca toate ţările să îşi îndeplinească obligaţiile în ceea ce priveşte articolele 13 şi 31 din Convenţia ONU privind drepturile copilului” arată preşedintele ASSITEJ, Sue Gils, în mesajul său pentru anul 2022, notează assitej-international.org.

CITEȘTE ȘI:

19 martie, Ziua pașaportului românesc. Acum 110 ani regele a promulgat prima lege modernă pentru pașapoarte

16 martie, ziua urșilor panda. Sunt adorați în întreaga lume, dar și extrem de vulnerabili

abonare newsletter