Timp Liber

Ce se sărbătorește pe 23 februarie? Este ziua culorii roz și a iubitorilor de tenis

Pe data de 23 februarie se sărbătorește la nivel mondial ziua culorii roz, dar și ziua iubitorilor de tenis.

Ce se sărbătorește pe 23 februarie? Este ziua culorii roz și a iubitorilor de tenis Ce se sărbătorește pe 23 februarie? Este ziua culorii roz și a iubitorilor de tenis

 

 


Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. 

 


Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin cunoscute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

 


Ziua culorii roz

Ziua de 23 februarie a fost aleasă drept ziua culorii roz ca simbol împotriva intimidării în şcoli („bullying”) dar şi în mediul online şi oriunde astfel de manifestări regretabile sunt prezente.

Ziua culorii roz (#PinkDay), denumită şi Ziua tricoului roz (#PinkShirtDay), a fost înfiinţată în 2007 în Nova Scotia, Canada, după ce doi elevi de liceu, David Shepherd şi Travis Price, au văzut că un coleg de clasa a 9-a de la Central Kings Rural High School este intimidat pentru că, deşi băiat, a ales să se îmbrace cu un tricou roz, culoare asociată mai degrabă fetelor.


Cei doi colegi nu au vrut să lase lucrurile aşa şi s-au decis să-l susţină pe colegul victimă a intimidărilor convingându-i pe toţi elevii şcolii să vină a doua zi la cursuri îmbrăcaţi cu câte un tricou roz. Cei doi au cumpărat chiar mai multe tricouri roz pe care le-au oferit celor care nu aveau astfel de obiecte vestimentare în garderobă.

Ziua în care jucăm tenis

Ziua de 23 februarie este şi ziua în care suntem invitaţi să jucăm o partidă de tenis (#PlayTennisDay). Acest sport este practicat în forma sa modernă încă de la jumătatea secolului XIX, când doi prieteni, Harry Gem şi Augurio Perera au pus bazele acestui sport pe peluza de pe proprietatea engleză a lui Perera. Primul club de tenis a fost creat la scurt timp după aceea, în 1872 şi avea iniţial doar 4 membri.

Originile tenisului pot fi urmărite însă până în Franţa secolului XII, când era jucat lovind mingea cu palma şi nu cu racheta. Regele Ludovic al X-lea era un mare iubitor al acestui precursor al tenisului (denumit "jeu de paume" şi descris şi de Alexandre Dumas tatăl în "Cei trei muşchetari"). De altfel, regele Ludovic al X-lea este considerat şi primul jucător de tenis din lume cunoscut după nume.

Ziua pâinii cu banane

Iar după o partidă încinsă de tenis putem să ne refacem energia consumând pâine cu banane, alături de o ceaşcă de ceai sau cafea, pentru că în data de 23 februarie sărbătorim şi Ziua pâinii cu banane (#BananaBreadDay).

Aceste savuroase fructe au sosit în Europa din Asia, aduse de diferitele seminţii năvălitoare încă din jurul anului 300 î.Hr. În prezent, deşi sunt crescute în regiuni cu climă caldă din Asia, America Latină şi Africa, bananele sunt considerate cel mai popular fruct din Anglia.

De cealaltă parte, pâinea cu banane este o delicatesă simplă şi ieftină, ce a devenit populară în anii '30 în SUA; în perioada Marii Depresii Economice. Conform istoricilor culturii americane din prima jumătate a secolului XX, pâinea cu banane a fost o găselniţă a gospodinelor care, în contextul crizei, nu doreau să arunce bananele prea coapte, care începeau să se înnegrească. Aşa cum s-a dovedit ulterior, cu cât bananele erau mai răscoapte, cu atât sunt mai dulci iar pâinea cu banane este mai delicioasă.

Prima reţetă de pâine cu banane a apărut într-o carte de bucate publicată în SUA în 1933. Foarte uşor de pregătit, pâinea cu banane reprezintă şi în prezent un desert apreciat de întreaga familie. Variantele moderne de pâine cu banane includ fulgi de ciocolată, nuci sau fructe uscate.

Ziua de apreciere a biscuiţilor pentru căţei

Nimeni nu-şi mai aminteşte originile Zilei biscuiţilor pentru căţei (#InternationalDogBiscuitAppreciationDay), dar fiecare exemplar canin din lume ştie cu siguranţă care este cea mai bună metodă de a sărbători această zi. Căţeii de companie vor da din cozi de bucurie dacă stăpânii lor le oferă tipul preferat de biscuiţi sau dacă vor găti pentru ei nişte biscuiţi delicioşi care să marcheze această zi.

Primii biscuiţi pentru căţei au fost pregătiţi la jumătatea secolului XIX de americanul James Spratt. Ideea i-a venit după ce s-a întors de la Liverpool, Anglia, unde a văzut căţei maidanezi care mâncau cu poftă biscuiţi din raţia de hrană a marinarilor. James Spratt a produs primii biscuiţi pentru căţei la Londra, după o reţetă secretă ce includea atât carne cât şi legume.

 

CITEȘTE ȘI:

Pe 22 februarie se sărbătorește ziua mondială a cercetășiei. Cum a luat naștere această mișcare?

Ziua Constantin Brâncuși se sărbătorește pe 19 februarie! 146 de ani de la nașterea marelui sculptor

Ultimele Stiri
abonare newsletter