Timp Liber

Zilele Porţilor Deschise la BNR, la final de săptămână

Banca Naţională a României organizează, joi şi vineri, a patra ediţie a evenimentului „Zilele Porţilor Deschise”, mai multe sucursale şi agenţii ale BNR din teritoriu fiind deschise pentru public.

Zilele Porţilor Deschise la BNR, la final de săptămână. FOTO: monitorulcj.ro Zilele Porţilor Deschise la BNR, la final de săptămână. FOTO: monitorulcj.ro

 

 


În cele două zile, în intervalul orar 11:00 - 19:00, vor fi organizate tururi ghidate pentru publicul larg în Palatul Vechi al Băncii Naţionale a României din Bucureşti, fără programare prealabilă, pentru a marca 144 de ani de la înfiinţarea instituţiei. Tot în perioada 18-19 aprilie 2024, mai multe sucursale şi agenţii din teritoriu ale Băncii Naţionale a României vor fi deschise pentru public, în acelaşi interval orar. Acestea sunt: Sucursala Regională Cluj, Sucursala Regională Constanţa, Sucursala Regională Dolj, Sucursala Regională Iaşi, Sucursala Regională Timiş, Agenţia Argeş, Agenţia Brăila, Agenţia B

„În contextul aniversării a 144 de ani de la înfiinţare, Banca Naţională a României invită publicul larg la cea de-a patra ediţie a evenimentului Zilele Porţilor Deschise. Evenimentul va avea loc în zilele de joi, 18 aprilie, şi vineri, 19 aprilie 2024, când vor fi organizate vizite pentru public în cadrul unor tururi ghidate de aproximativ 30 de minute, fără programare prealabilă, în intervalul 11:00-19:00 (ultima oră de intrare fiind 18:00), în grupuri de maximum 20 de persoane. Pe parcursul celor două zile, publicul interesat va avea acces la spaţiile bogat decorate ale Palatului Vechi al băncii din strada Lipscani nr. 25 (inclusiv la sala Consiliului de Administraţie şi vechiul cabinet al Guvernatorului), va afla informaţii inedite despre istoria noastră instituţională de la ghizii Muzeului BNR, va admira cele mai importante obiecte expuse în cadrul Muzeului şi va putea să atingă unul dintre preţioasele exponate - un lingou din aur", se menţionează în comunicat.


Evenimentul Zilele Porţilor Deschise a fost lansat în 2019 şi marchează aniversarea băncii centrale a României. BNR oferă permanent tururi ghidate gratuite pentru publicul interesat de moştenirea istorică, monetară şi culturală a Băncii Naţionale a României, cu programare prealabilă.

BNR și-a deschis operațiunile la Cluj în 1919

Prin Hotărârea Consiliului General al Băncii Naţionale a României din 6 noiembrie 1919 au fost înfiinţate agenţii în localităţile: Cluj, Braşov, Oradea, Sibiu şi Timişoara.


La Cluj activitatea Băncii Naţionale a României s-a desfăşurat de la data înfiinţării Agenţiei (6 noiembrie 1919), până în anul 1962, în clădirea situată pe strada Memorandumului nr. 28 (fostă str. 30 Decembrie).

Începând cu anul 1962, Sucursala regională Cluj a BNR își desfășoară activitatea în imobilul situat în Piaţa Unirii nr.7. 


Clădirea a fost ridicată în 1913-1914, conform planurilor profesorului arhitect Ede Dvorak pentru a servi ca sediu al Casei de Păstrare și  Bancă de Credit Societate pe Acțiuni din Cluj, fiind inaugurată în data de 1 noiembrie 1914. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

O nouă ediție a Nopții Muzeelor la Cluj-Napoca, în luna mai. Anul trecut, peste 80.000 de vizitatori s-au bucurat de expozițiile de artă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter