Timp Liber

Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion? Vezi prognoza meteo pentru patru săptămâni.

Meteorologii au transmis o prognoză meteo pentru următoarele patru săptămâni, inclusiv pentru perioada Crăciunului și a Revelionului.

Șanse mai slabe de ninsoare și mai ridicate de ploaie, de sărbători / Foto: arhivă monitorulcj.ro Șanse mai slabe de ninsoare și mai ridicate de ploaie, de sărbători / Foto: arhivă monitorulcj.ro

 

 


Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o prognoză meteo pentru următoarele patru săptămâni. Potrivit acesteia, în prima săptămână temperaturile scad, în timp ce în a doua săptămână vremea se mai încălzește, iar ploile sau alte precipitații vor fi mai frecvente în nord-vestul țării.
 

În următoarele săptămâni se vor înregistra temperaturi similare cu cele de anii trecuți, fără fenomene notabile. Este greu de estimat dacă va ninge de sărbători, acest lucru depinzând de evoluția temperaturilor, care vor fi mai ridicate la finalul anului. 


Se pot înregistra ninsori, dar prognoza actuală indică faptul că vor fi predominant ploi. Cu toate acestea, scenariul unor sărbători albe nu este imposibil, fiindcă temperaturile se mai pot schimba până atunci. 

Prognoza meteo pentru patru săptămâni

Potrivit ANM, în perioada 4-11 decembrie, temperaturile vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile estice. Precipitațiile (ploi/ninsori) vor fi local mai multe în extremitatea de sudest a țării, dar și mai puține în jumătatea nord-vestică a țării, decât în mod normal. În rest, situația va fi în general apropiată de cea normală pentru acest interval.


În săptămâna a doua de prognoză, 11-18 decembrie,  temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitvă mai accentuată în regiunile intracarpatice. Cantitățile de precipitații vor fi mai mari în regiunile nord-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

În următoarea săptămână, 18-25 decembrie, temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. În Cluj, de exemplu, valorile normale pentru această perioada erau în jurul a 0 grade Celsius. Regimul pluviometric (precipitații) va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în toate regiunile. Deci, probabil, nu vor fi fenomene notabile.


În săptămâna 25 decembrie 2023 - 1 ianuarie 2024, mediile temperaturilor se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile intracarpatice. În Cluj, temperaturilor vor fi, cel mai probabil, între 0-2 grade. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Vremea în Transilvania

O altă prognoză mai specifică a ANM a fost făcută pentru Transilvania, perioada 4-17 decembrie.


Conform acesteia, în prima parte a intervalului, regimul termic va fi caracterizat de alternanțe importante între zile, cu maxime de 2...4 grade, mai ridicate în jurul datei de 6 decembrie (5...7 grade) și minime de -8...-3 grade, mediat regional, mai ridicate în special în jurul datelor de 7 și 8 decembrie (-1...1 grad). Pentru cea de-a doua parte a intervalului se estimează o evoluție mai constantă a temperaturilor, cu maxime ușor pozitive și minime nocturne negative (minus).

Probabilitatea de precipitații (ploi/lapoviță/ninsori) va crește începând cu data de 7 decembrie și se va menține ridicată până la sfârșitul intervalului.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Avertizare de vreme severă! Ploi și ninsori în toată țara. Meteorologi: „Se va depune polei.”

Mai multe barăci au luat foc pe strada Cantonului din Cluj-Napoca

abonare newsletter