Timp Liber

Spectacol pe cer! Ploaie de lyriade, la noapte, cu până la 20 de meteori pe oră

Lyridele vor atinge maximul în această noapte, în jurul orelor 02 – 03, ora României. Pe cer vor putea fi văzuți până la 20 de meteori pe oră.

Lyridele vor atinge maximul în această noapte, în jurul orelor 02 – 03, ora României. FOTO: Depositphotos.com

 

 


Ploaia anuală de meteori Lyride atinge punctul maxim în acest weekend. Conform specialiștilor, dacă condițiile sunt prielnice, pot fi văzuți în jur de 15-20 de meteori pe oră, mai ales că în această perioadă nu este Lună plină. 

 


„În luna aprilie, în nopțile de 21-22 și 22-23, toți cei ce vor privi spre cer vor vedea mai multe stele căzătoare decât în mod normal. Este activ curentul de meteori Lyride, iar în aceste nopți va fi maximul. 

Planeta noastră trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde în atmosferă. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele observații fiind făcute de chinezi acum 2600 de ani (în anul 687 î.e.n.).


Pentru a putea vedea meteorii nu aveți nevoie de instrumente astronomice. Trebuie doar să priviți înspre cer, așezați comod, timp de minim o oră, cândva între miezul nopții și răsăritul Soarelui. Nu trebuie să priviți într-o direcție anume, pentru că meteorii pot apărea în orice direcție.

Cei ce cunosc constelațiile pot identifica locul de unde par că vin meteorii, acesta fiind situat undeva lângă steaua Vega, din constelația Lyra. Vega se va afla înspre orizontul nord-estic.


Este de preferat ca observațiile să se facă din afara orașelor mari sau de la marginea lor, pentru că iluminatul public face ca majoritatea meteorilor să nu mai poată fi observați”, explică specialiștii de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Până la 20 de meteori pe oră

Se estimează că se vor vedea aproximativ 20 de stele căzătoare pe oră, din locurile situate în afara orașului. Curentul este activ între 16 și 25 aprilie, iar maximul se produce pe 23 aprilie, ora 3 dimineața. În 2023, lumina Lunii nu va deranja deloc observațiile. 


Cel mai bine este sa observați cerul după ora 23, până dimineața, și să alegeți o zona de cer pe care sa o priviți în continuu.

În afară de simpla observa a meteorilor, se pot face și observații științifice. Când observați un meteor, trebuie să notați ora și minutul apariției, precum și strălucirea lui (comparată cu a altor stele). Sute de astronomi amatori din toată lumea vor face observații în paralel cu dumneavoastră, iar centralizarea tuturor observațiilor duce la o cunoaștere mai bună a acestui curent. 

Locul de unde pare că vin meteorii este situat lângă steaua Vega, din constelația Lyra. Vega se va afla înspre orizontul nord-estic.

NASA explică faptul că cel mai bun moment pentru a vedea Lyridele este în emisfera nordică, între miezul nopții și răsăritul Soarelui, într-o zonă întunecată, fără lumini stradale. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi analizate și are loc anual, primele observații fiind făcute de chinezi acum 2600 de ani.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Geminide 2021. Ploaia de stele căzătoare din decembrie, la punctul maxim în această noapte

Ultimele Stiri
abonare newsletter