Timp Liber

Cluj-Napoca, fruntaș în România în rândul destinațiilor turistice sustenabile

Cluj-Napoca este orașul din România cu cea mai bună clasare într-un top al locurilor de vizitat pentru călătorii responsabili.

Cluj-Napoca, în topul orașelor pentru calătorii responsabili /FOTO: depositphotos.com Cluj-Napoca, în topul orașelor pentru calătorii responsabili /FOTO: depositphotos.com

 

 


Calatoriile către alte orașe în scop turistic au renăscut în ultima perioadă, după restricțiile de călătorie impuse în anii antreriori. Cei dornici de vizitat au o multitudine de opțiuni când vine vorba de destinații turistice. 

 


Site-ul momondo.ro a lansat indicele orașelor pentru călătorii responsabili, pentru a ajuta drumeții care doresc să aibă un impact redus asupra mediului înconjurător să caute opțiuni pentru astfel de destinații.

Pentru realizarea selecției au fost alese cele mai căutate destinații de orașe hoteliere din lume în anul 2022, cât și principalele orașe regionale din fiecare țară. Pentru a crea clasamentul, destinațiile au fost notate după patru factori pentru a determina un punctaj final care reflectă indicele orașelor pentru călătorii responsabili:

  1. Destinație - Factori anteriori sosirii, precum opțiunile de călătorie terestre, zborurile în perioadele de extra-sezon sau aterizarea pe aeroporturi acreditate în ceea ce privește emisiile de carbon;
  2. Deplasare - Factorii incluși aici sunt opțiunile de transport public, accesibilitatea închirierii unei mașini ecologice, numărul de biciclete și rute pedestre, accesibilitatea pentru cei în scaunul cu rotile;
  3. Cazare  - Cât este de atrăgător să stai în oraș: calitatea aerului, potabilitatea apei de la robinet, disponibilitatea hotelurilor din programul Călătorii sustenabile de la Bookings.com și nivelul lor de preț etc;
  4. Experiențe - Experiențe care sprijină mediul și comunitatea, cum ar fi cumpărăturile în piețele locale și în magazinele second-hand, excursiile pe jos, vizitarea atracțiilor culturale etc.

Scopul acestui clasament este de a ajuta călătorii să ia în considerare aspecte legate de sustenabilitate și de protecția mediului înconjurător atunci când își plănuiesc o vacanță.


 

Europa domină clasamentul

Continentul european este lider de necontestat în acest clasament. Rotterdam, Amsterdam și Graz ocupă primele trei poziții în clasament, primele zece locuri aparținând exclusiv unor orașe din Europa. 

Portul olandez Rotterdam a obținut cel mai mare punctaj din cauza numeroaselor cazări cu prețuri accesibile, rețelei de transport feroviar urban excelentă și multitudinii pistelor de biciclete.

Top 10 orașe ale „Indicelui pentru călătorii interesați de mediul înconjurător”:


  • Rotterdam, Olanda
  • Amsterdam, Olanda
  • Graz, Austria
  • Trondheim, Norvegia
  • Munich, Germania
  • Helsinki, Finlanda
  • Stockholm, Suedia
  • Zurich, Elveția
  • Gothenburg, Suedia
  • Viena, Austria 

Primul oraș din afara Europei în acest top este Tokyo, Japonia. Capitala niponă se află pe locul 29, în spatele Londrei dar în fața orașului Milano.

 


Cluj-Napoca, lider în România

Cluj-Napoca ocupă un loc onorabil în acest top. Situat pe locul 87, acesta este cel mai bine clasat oraș din România. Clujul a reușit un punctaj de 23/100 la capitolul destinație,  48/100 la capitolul deplasare, 54/100 la capitolul cazare și 31/100 la capitolul experiențe, obținând un punctaj total de 32/100. Bucureștiul este și el în top, aflându-se pe poziția 105. Capitala a reușit un scor total de 27/100. 

Ca și comparație, cea mai bine clasată destinație, Rotterdam a reușit un scor perfect de 100/100, în timp ce cea mai slabă destinație, San Juan din Porto Rico a reușit un scor de 1/100. În zona apropiată țării noastre au fost premiate cu un punctaj bun orașe precum Praga (68/100, locul 18), Budapesta (66/100. locul 23), Varna (47/100, locul 49) sau Varșovia (43/100. locul 61), în timp ce alte orașe precum Sofia (25/100, locul 112), Salonic (18/100, locul 141) sau Ankara (9/100, locul 158) nu s-au clasat la fel de bine. 

În total au fost analizate 167 de orașe. 

 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Sursă foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Cele mai căutate destinaţii de vacanţă în anul 2022 de către români. Care este destinaţia cu cea mai mare creştere în căutările de cazare

Unde poți să zbori de pe Aeroportul Cluj în 2023? Lista celor 56 de destinații și zilele în care sunt operate

Ultimele Stiri
abonare newsletter