Timp Liber

Cel mai gros copac din Cluj-Napoca are circumferință de aproape 10 metri! Are importanță internațională

Cel mai gros copac din Cluj-Napoca se află în Parcul Rozelor și are aproape 10 metri circumferința. Acesta este un plop negru cu o importanță internațională.

Cel mai gros copac din Cluj-Napoca e un plop negru cu importanță internațională / Foto: arboriremarcabili.ro, încărcată de Tibor Hartel Cel mai gros copac din Cluj-Napoca e un plop negru cu importanță internațională / Foto: arboriremarcabili.ro, încărcată de Tibor Hartel

 

 


Ecologul clujean Tibor Hartel, profesor la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a UBB, a postat o listă cu cei mai groși copaci din Cluj-Napoca. Pe acea listă se află un arbore deosebit.

 


Este vorba despre un plop negru care are o circumferință de aproape 10 metri și care se regăsește într-un loc public. Copacul se află în Parcul Rozelor și oricine îl poate vizita.

Potrivit informațiilor transmise de Tibor Hartel, conform unor estimări făcute profesorul Adrian Pătruț, copacul are o circumferință de 920 cm, ceea ce îl face foarte deosebit. Însă, pe site-ul de specialitate arboriremarcabili.ro circumferința acestui plop apare de 945 cm și este descris de ecologi ca fiind un „plop de importanță internațională prin mărimea lui”.


Vârsta estimată a acestui plop este de 100-150 de ani și se află, mai exact, între terenurile de tenis nr. 3 și 4, în cadrul Winners Tennis Club.

Lista celor mai groși copaci din Cluj-Napoca

În Cluj-Napoca mai există și alți arbori care impresionează prin mărimea sau chiar vârsta lor. Lista celor mai grși copaci din Cluj-Napoca, după plopul negru din Parcul Rozelor, este următoarea:


  • Plop negru - Parcul sportiv universitar „Iuliu Hațieganu”, strada Pandurilor nr. 7. Are o circumferință de 744 cm și  vârstă estimată de 130-150 ani.
  • Plop negru - Grădina Botanică „Alexandru Borza”, strada Republicii 42. Are o circumferință de 757 și o vârstă estimată la 130-140 de ani.
  • Stejar - Aleea Muzeului Etnografic, la cca 100 m vest de Parcul Etnografic „Romulus Vuia”. Are o circumferință de 530 cm și vârsta estimată la 200-230 de ani.
  • Stejar - Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” strada Republicii 34-36. Are o circumferință de 500 cm și vârsta estimată la 190-210 ani.
  • Stejar - Complexul Universitar „Hașdeu”, strada Clinicilor 5-7. Are o circumferință de 420 cm și vârsta estimată la 170-200 de ani.
  • Stejar - tot Complexul Universitar „Hașdeu”, strada Clinicilor 5-7 (în spatele căminului 7). Are tot 420 cm circumferința, dar vârsta estimată la 150-180 de ani.
  • Frasin - Parcul sportiv universitar „Iuliu Hațieganu”, strada Panurilor nr 7. Are o circumferință de 508 cm și vârsta estimată la 210-240 (fiind cel mai bătrân din listă)
  • Frasin - În curtea situată între imobilele 439 din strada Moților 28, Moților 30 și Cardinal Iuliu Hssu 33. Are 439 cm circumferința și vârsta estimată la 200-230 de ani.
  • Frasin - În curtea casei de pe strada Eremia Grigorescu 26 (la 4,3 m N de gardul spre stradă). Are o circumferință de 430 cm și o vârstă estimată de 200-220.
  • Frasin - În Parcul copiilor, la 15 m N de Aleea Stadionului. Are 430 cm circumferința și o vârstă estimată la 190-210 ani.

Pe toți aceștia în poți găsi pe harta copacilor deosebiți, de pe site-ul arboriremarcabili.ro.

Atenție! Este vorba despre circumferința copacului, nu diametrul/lățimea sa. Circumferința cercului este lungimea liniei ce îl definește - distanța lineară (perimetru) a unei curbe închise, cum ar fi un cerc, o elipsă sau, în acest caz, trunchiul unui copac.

CITEȘTE ȘI:

Cel mai bătrân copac din Cluj-Napoca are până la 240 de ani și se află într-un parc! Ce arbori deosebiți mai avem în oraș

Cel mai bătrân frasin din Europa se află la Cluj. Are peste 300 de ani. GALERIE FOTO

Etichete: copac gros plop negru
abonare newsletter