Timp Liber

Cel mai bătrân copac din Cluj-Napoca are până la 240 de ani și se află într-un parc! Ce arbori deosebiți mai avem în oraș

Cel mai bătrân copac din municipiul Cluj-Napoca are până la 240 de ani și se află într-un parc. Află ce alți copaci interesanți veghează asupra clujenilor.

Cel mai bătrân copac din Cluj-Napoca / Foto: arboriremarcabili.ro Cel mai bătrân copac din Cluj-Napoca / Foto: arboriremarcabili.ro

 

 


Cel mai probabil ai trecut de multe ori pe lângă el fără să știi cât de important este acest arbore de fapt. Cel mai bătrân copac al municipiului Cluj-Napoca se află în Parcul sportiv universitar „Iuliu Hațieganu” și este un frasin.

 


Ecologul Tibor Hartel ne spune că acesta are între 210 și 240 de ani și o circumferință de 508 cm. Are o valoare culturală și naturală deosebită și este printre puținii frasini care au 500 cm în Cluj-Napoca.

Estimările de circumferință și vârstă au fost făcute de profesorul Adrian Pătruț, care a oferit detalii și despre alți arbori interesanți din municipiu.


Doi alți arbori din Cluj-Napoca au vărsta la fel estimată, apropiindu-se de acest arbore unic. Un frasin și un stejar au vârsta de aproximativ 200-230 de ani. Stejarul (cu circumferința trunchiului de 530 cm) este situat pe Aleea Muzeului Etnografic, în apropierea Parcului Etnografic „Romulus Vuia”. Frasinul (cu circumferința trunchiului de 439 cm) se află în curtea dintre construcțiile de pe strada Moților 28, strada Moților 30 și Cardinal Iuliu Hossu 33.

În curtea unei case din Grigorescu există un alt frasin care trăiește o viață lungă de peste două secole, mai exact de aproximativ 200-220 de ani (circumferința trunchiului 430cm). Un arbore din aceeași specie se află în Parcul Copiilor de pe Aleea Stadionului și le face umbră vizitatorilor săi de aproximativ 190-210 ani (circumferința trunchiului 430 cm).


Lista cu cei mai interesanți arbori din Cluj-Napoca:

Foto: Tibor Hartel

Detalii despre acești copaci, dar și despre mulți alții din municipiul Cluj-Napoca, puteți afla de pe site-ul arboriremarcabili.ro unde veți găsi și o hartă a arborilor din oraș.

CITEȘTE ȘI:

Cel mai bătrân frasin din Europa se află la Cluj. Are peste 300 de ani. GALERIE FOTO

Unul dintre cei mai groși scoruși din Europa se află lângă o comună din Cluj! Ce grosime are? FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter