Timp Liber

Mărăști fără blocuri! Așa arăta B-dul 21 Decembrie în timpul șantierului de construcție a blocurilor. Vă amintiți?

Într-o poză alb-negru veche, publicată recent pe internet, apare Bulevardul 21 Decembrie 1989 din perioada în care se făceau lucrări de construcție pentru realizarea blocurilor din zonă.

Își mai amintesc clujenii? Șantierul de pe B-dul 21 Decembrie 1989, când se făceau lucrări pentru construirea de blocuri / Foto: Facebook - Amintiri din Vechiul Cluj grup Își mai amintesc clujenii? Șantierul de pe B-dul 21 Decembrie 1989, când se făceau lucrări pentru construirea de blocuri / Foto: Facebook - Amintiri din Vechiul Cluj grup

 

 


Fotografia surprinde șantierul realizat pentru construcția blocurilor din zona Pieței Mărăști, dar încă nu era realizat niciun ansamblu de locuințe.

 


În imagine, pe B-dul 21 Decembrie 1989 se vede doar Biserica Sfântul Petru, însă în depărtare apare și Catedrala Ortodoxă și Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca.

De curând au fost finalizate noi lucrări de modernizare la Bulevardul 21 Decembrie 1989, iar cel de-al patrulea tronson al drumului se întinde de la  The Office până la Biserica Sf. Petru și prevede amenajarea de benzi dedicate transportului în comun și bicicletelor, pe ambele laturi de 4,5 m lățime, amplasarea de parcări pentru biciclete, locuri pentru repaus, locuri pentru amplasare terase, îngroparea cablurilor și plantarea unor noi arbori.


Parcări pentru biciclete, locuri pentru repaus și noi arbori, pe tronsonul de la The Office până la Biserica Sf. Petru / FOTO: Monitorul de Cluj
 

Ca noutate, a fost amenajat un scuar plantat în zona portalului baroc de intare în incinta Bisericii Sf. Petru, prin desfințarea parcărilor și amenajarea unui stand de taxi cu 2 poziții pentru taxiuri electrice pe latura sud, în dreptul bisericii Sf. Petru.

Scuar plantat în zona portalului baroc de intare în incinta bisericii Sf. Petru / FOTO: Monitorul de Cluj
 

Aceasta este, însă, partea cu Biserica Sfântul Petru din poză, în care apare și puțin din Piața Mărăști, zonă care va intra în curând în modernizare. Piața Mărăști, „cufundată” în secolul trecut, se schimbă radical și devine spațiu prietenos cu pietonii și bicicliștii. Primăria taie din suprafețele alocate mașinilor și le redă pietonilor.


Piața Mărăști „își schimbă fața” / Foto: Municipiul Cluj-Napoca

Benzi de autobuze, piste de biciclete și copaci își vor face apariția în zona Pieței Mărăști, în locul benzilor și trotuarelor pline de mașini. Numărul de benzi auto va fi redus pe mai multe tronsoane de drum, iar stațiile de transport în comun, reorganizate și modernizate. În cadrul proiectului vor fi amenajate două căi de acces la metrou.

Mai multe detalii aici: Piața Mărăști devine de nerecunoscut! Primăria ia din spațiile pentru mașini și le dă pietonilor. Stație de metrou și parking subteran

CITEȘTE ȘI:

Așa arăta Piața Unirii în urmă cu 100 de ani. Era o oază verde în mijlocul Clujului. FOTO

Palatul Poștei din Cluj-Napoca, fotografii la două secole distanță. Una dintre clădirile emblematice din oraș. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter