Timp Liber

Mii de spectatori, la parada de 1 Decembrie de la Cluj-Napoca. Clujenii s-au bucurat împreună de defilare și artificii de zi - FOTO/VIDEO

Clujenii s-au adunat joi dimineață pentru a sărbători împreună Ziua Națională a României, 1 Decembrie. În Piața Avram Iancu a avut loc defilarea militară și s-au tras artificii de zi.

Mii de spectatori, la parada  de 1 Decembrie de la Cluj-Napoca. FOTO: Monitorul de Cluj Mii de spectatori, la parada de 1 Decembrie de la Cluj-Napoca. FOTO: Monitorul de Cluj

 

 


Mii de clujeni au luat parte joi la parada militară de 1 Decembrie, organizată la Cluj în fața Teatrului Național, în zona renovată recent, dar și în Piața Avram Iancu, pe Bulevardul Eroilor și pe strada Dorobanților.

 


„Este o zi istorică. Avem o zi astrală, 1 decembrie, Ziua Națională a României. Simbolizează în esență tot ce este mai prețios, mai bun și mai important pentru o națiune. Ziua Națională este acel element, care în egală măsură, unește prezentul cu trecutul, dar și cu viitorul unei națiuni. Este elementul de continuitate între trecut, prezent și viitor.

1 Decembrie are o semnificație astrală pentru toții românii, oriunde s-ar afla ei. Reprezintă împlinirea unui vis de secole. Avem foarte multe particularități de care trebuie să fim mândri. Suntem singurul popor romanic în această parte a lumii. Doar noi am reușit în această parte a lumii să ne păstrăm identitatea (...).


Poporul român și această națiune a reușit în istorie. Vom reuși în continuare pentru eternitate. Și acum avem vremuri mai grele. Ieșim dintr-o pandemie și am intrat într-un război. La 30 de km de granițele țării se află un război pe care nu-l doream și nu și-l dorește nimeni. Unii încă n-au înțeles că Europa dorește colaborare, solidaritate, prietenie și nu război, gloanțe sau rachete.

Sunt convins că împreună vom câștiga și acest război, iar democrația va câștiga pentru totdeauna în fața autocrației. De aceea, dragi români, dragi clujeni, oriunde vedeți o haină militară, să le adresați mulțumiri pentru că prin prezența României în NATO și UE noi putem trăi într-o lume mai bună, să avem garanții de securitate cum n-am avut în istorie și să ne trăim viața de zi cu zi”, a declarat Emil Boc, la ceremonia de 1 Decembrie.


Cu puțin timp înainte de începerea paradei, reporterii Monitorul de Cluj au surprins vehiculele militare înșiruite pe Bulevardul Eroilor, unde au fost admirate și fotografiate de clujeni.

Mii de spectatori, la parada  de 1 Decembrie de la Cluj-Napoca. FOTO: Monitorul de Cluj
Mii de spectatori, la parada  de 1 Decembrie de la Cluj-Napoca. FOTO: Monitorul de Cluj

După mai bine de 40 de minute, evenimentul s-a încheiat cu jocuri de artificii de zi, trase deasupra Catedralei Mitropolitane.


Evenimentele vor continua în Piața Unirii unde, de la ora 15, începe Regalul folcloric.

CITEȘTE ȘI:

FOTO. Strada Eroilor, „luată cu asalt” de tancuri și vehicule militare. Se pregătesc de paradă

Ultimele Stiri
abonare newsletter