Timp Liber

La mulți ani! Astăzi este Ziua Internațională a Bărbaților

În 19 noiembrie este marcată anual Ziua internaţională a bărbaţilor.

La 19 noiembrie 2022 este marcată Ziua internaţională a bărbaţilor. Sursa foto: Depositphotos.com La 19 noiembrie 2022 este marcată Ziua internaţională a bărbaţilor. Sursa foto: Depositphotos.com

 

 


Marcarea acestei zile urmăreşte sprijinirea fiecărei persoane în parte, a familiilor, a comunităţilor religioase, a organizaţiilor guvernamentale sau non-guvernamentale pentru îmbunătăţirea calităţii vieţilor bărbaţilor şi băieţilor din societate, promovând necesitatea de a-i valoriza pe aceştia, sănătatea şi bunăstarea lor, potrivit www.internationalmensday.com, citat de Agerpres.

 


Iniţiatorul marcării acestei zile este dr. Jerome Teelucksingh din Trinidad & Tobago, iar celebrarea acestei zile este sărbătorită de toate categoriile sociale.

Începând cu anul 1999, sunt organizate, pentru marcarea acestei zile, slujbe religioase, manifestări, seminarii publice, forumuri, conferinţe, festivaluri sau strângeri de fonduri în scopuri caritabile, activităţi şcolare sau discursuri publice în instituţii. Este, deopotrivă, o bună oportunitate pentru a le mulţumi celor care-şi dedică viaţa în sprijinul comunităţii.


Mai multe Zile ale bărbatului, de-a lungul istoriei

La nivel internaţional au existat iniţiative de marcare a unei astfel de zile încă din anii '60 ai secolului trecut, în luna februarie, în numeroase state de pe glob. Cotidianul New York Times relata, la 24 februarie 1969, despre încercări de instituire din partea unor grupuri de bărbaţi a zilei internaţionale a bărbatului la data de 23 februarie, asemenea unui demers similar zilei internaţionale a femeii, marcată pentru prima dată în 1909, potrivit internationalmensday.com.

În 1994, organizaţii din Statele Unite ale Americii, Europa şi Australia au marcat această zi în februarie, la iniţiativa profesorului Thomas Oaster, de la Universitatea din Missouri. După ce multe state au renunţat la celebrarea acestei zile, Asociaţia Malteză pentru Drepturile Bărbaţilor a continuat să o marcheze prin evenimente dedicate. În 1999, Trinidad şi Tobago au aniversat această zi la data de 19 noiembrie, demersul fiind bine primit în ţările din zona Caraibilor. În 2009, Comitetul Asociaţiei Malteze pentru Drepturile Bărbaţilor a votat schimbarea datei, urmând ca ziua dedicată bărbaţilor să fie sărbătorită la 19 noiembrie, similar celorlalte ţări.


Ziua, adoptată de România în 2016

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, la 3 februarie 2016, un proiect de lege pentru declararea zilei de 8 martie - Ziua femeii şi 19 noiembrie - Ziua bărbatului, România aliniindu-se şi ea acestei sărbători internaţionale. Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie - Ziua femeii şi 19 noiembrie - Ziua bărbatului a fost promulgată de preşedintele României, Klaus Iohannis, la 3 martie 2016, şi publicată în Monitorul Oficial la 7 martie 2016. 

„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare declararea zilei de 8 martie - Ziua femeii şi 19 noiembrie - Ziua bărbatului, având drept scop eliminarea discriminării dintre femei şi bărbaţi şi creşterea gradului de conştientizare privind concilierea vieţii de familie cu viaţa profesională”, menţionează raportul Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor, potrivit cdep.ro. 


„Sărbătorirea zilei femeii şi a zilei bărbatului este un prilej pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre sexe, de a evidenţia realizările şi contribuţiile lor la comunitate, familie, căsătorie şi prezentarea unor modele de urmat”, potrivit sursei citate.

Sursa foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Astăzi în istorie. Evenimentele care au marcat lumea, petrecute în ziua de 3 noiembrie

Ultimele Stiri
abonare newsletter