Timp Liber

Ziua de 26 august, dedicată câinilor. În Egiptul Antic, patrupedele erau crescute ca animale de companie regale

Fiecare zi este specială şi merită celebrată. În fiecare an pe 26 august se sărbătorește Ziua Internațională a Câinelui.

În fiecare an pe 26 august se sărbătorește Ziua Internațională a Câinelui/ Foto: pixabay.com În fiecare an pe 26 august se sărbătorește Ziua Internațională a Câinelui/ Foto: pixabay.com

 

 


Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

 


Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua Internaţională a Câinelui

Nimeni nu poate cuceri inimile asemenea celui mai bun prieten al omului şi, în onoarea acestei legături speciale dintre om şi patruped, în fiecare an pe 26 august sărbătorim Ziua Internaţională a Câinelui.


Faceţi-vă, deci, timp pentru a aprecia dragostea şi valoarea pe care câinii le aduc în viaţa noastră de zi cu zi, dar şi pentru a ajuta câinii fără adăpost sau abuzaţi din întreaga lume. De la faptul că ne menţin în siguranţă lucrând pentru serviciile de urgenţă până la asistenţa oferită persoanelor nevăzătoare, surde sau cu dizabilităţi, câinii fac numeroase lucruri pentru noi, oamenii, iar această zi este o oportunitate de a da le ceva înapoi, notează site-ul Daysoftheyear.com.

#InternationalDogDay îşi propune să aducă un omagiu acestor animale incredibile care lucrează cu abnegaţie pentru a ne oferi confort, a ne menţine în siguranţă şi a salva vieţi. În fiecare zi, aceste animale îşi pun viaţa în pericol. Există câini care ne protejează siguranţa şi libertatea prin detectarea drogurilor şi a bombelor, dar şi câini care scot victimele din epave şi din situaţii tragice. În plus, avem câini care asistă persoanele cu handicap, nevăzătoare, dar şi forţele de ordine. De la câinii eroi până la cei pe care ni-i alegem ca animale de companie, aceşti prieteni cu blană ocupă locuri speciale în vieţile noastre şi, prin urmare, este normal să îi onorăm.


Fapte uimitoare despre câini

Haideţi să aruncăm o privire asupra unor fapte incredibile făcute de câini pentru a înţelege mai bine aceste creaturi uimitoare. Ştiaţi, de exemplu, că cel mai de succes vânător din lume este câinele sălbatic african? Aceşti câini reuşesc să aibă succes în 50 până la 70 la sută dintre vânătorile lor şi deţin chiar recordul mondial Guinness pentru acest lucru. Un alt record mondial Guinness aparţine câinilor din rasa Saluki, cea mai veche de lume, fix pentru această caracteristică. Istoria acestei rase se întoarce în anul 329 î.Hr. Pe atunci, în Egiptul Antic, aceşti câini erau crescuţi ca animale de companie regale. Există însă zvonuri potrivit cărora această rasă ar putea avea chiar o istorie mai veche, deoarece pe sculpturi descoperite în sudul Irakului, datând din anul 7.000 î. Hr., se poate vedea un câine care seamănă foarte mult cu această rasă.

Ştiaţi că... câinii au trei pleoape? Aceasta este o caracteristică pe care o mulţime de oameni nu o cunosc despre prietenii lor blănoşi. Cea de-a treia pleoapă este o membrană nictitantă, importantă pentru a asigura lubrifierea şi protecţia ochilor. Există, de asemenea, unele caracteristici distincte ale unor anumite rase de câini. De exemplu, câinii din rasele Shar-Pei şi Chow Chow au limba neagră. De asemenea, 30 la sută dintre dalmaţieni sunt surzi de o ureche. De asemenea, ştiaţi că, dacă un ghepard şi un ogar s-ar întrece într-o cursă pe distanţe lungi, ogarul ar câştiga? Acest lucru se datorează faptului că ogarii se mândresc cu viteze excepţionale pe distanţe lungi, putând atinge aproape 57 de kilometri pe oră pe o distanţă de până la 11 km.


Ziua Internaţională a Câinelui este, de asemenea, momentul oportun de a ne aminti de câinii care au comis fapte eroice. De fapt, acesta este un lucru pe care ne place să îl facem în fiecare an cu ocazia acestei zile: să citim poveşti în care câinii au făcut lucruri incredibile - şi vă recomandăm să faceţi acelaşi lucru. Poate fi incredibil de revelator şi foarte înduioşător.

Să începem cu Killian, un Labrador Retriever care şi-a salvat micul prieten de la un abuz prelungit. Jordan şi Benjamin Hope angajaseră o dădacă pentru fiul lor după ce au petrecut ceva timp căutând online. Au fost atât de încrezători în alegerea lor încât au decis să angajeze bona pentru cinci luni. Cu toate acestea, Alexis Khan nu era bona incredibilă care părea. Îi dădea palme copilului şi îl certa constant. Abuzurile ar fi continuat cel puţin cinci luni dacă câinele lor, Killian, nu ar fi avertizat cuplul. Ori de câte ori sosea bona, Killian se lipea de copil şi manifesta un comportament agresiv faţă de bonă. Acest comportament i-a îngrijorat pe părinţi, care au decis să ascundă un iPhone sub canapea pentru a înregistra ce se întâmplă. Înregistrările au dezvăluit comportamentul bonei, şi dacă nu ar fi fost Killian, părinţii micuţului nu ar fi ştiut niciodată.

O altă poveste uimitoare este despre un Golden Retriever pe nume Toby. Când stăpânei sale, Debbie Parkhurst, i-a rămas blocată o bucată mare de măr în gât, pe care a încercat fără succes să o scoată lovindu-se cu pumnul în piept, Golden Retriever-ul ei de doi ani i-a observat disperarea şi i-a sărit în sus şi în jos pe stomac pentru a forţa mărul să iasă, salvându-i astfel viaţa! 

 

CITEȘTE ȘI:

16 august, Ziua națională naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor

12 august, ziua mondială a elefantului și ziua internațională a tineretului

Ultimele Stiri
abonare newsletter