Timp Liber

Urmează zile DE FOC la Cluj! Cod galben de CANICULĂ pentru trei zile și maxime de 38 de grade Celsius

La Cluj va fi extrem de cald în următoarele zile. Acest weekend vine cu Cod galben de caniculă și maxime care vor ajunge la 38 de grade Celsius. Vezi prognoza meteo pentru următoarele trei zile.

Se anunță un weekend cu temperaturi caniculare pentru clujeni/ Foto: depositphotos.com Se anunță un weekend cu temperaturi caniculare pentru clujeni/ Foto: depositphotos.com

 

Un cod galben de caniculă a fost emis pentru 27 de județe, între care și Cluj, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică.


 

Potrivit ANM, disconfortul termic va creşte, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în 27 de județe, inclusiv Cluj.


În următoarele zile, valul de căldură se va extinde și va cuprinde cea mai mare parte a țării și se va intensifica treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18...20 de grade.

Prognoza meteo în Cluj pentru următoarele trei zile

Potrivit accuweather.com, temperaturile vor fi caniculare la Cluj în următoarele zile, dar s-ar putea să avem parte și de ploaie.


Vineri, 22 iulie, șansele de ploaie sunt zero, iar soarele va străluci cu putere pe tot parcursul zilei. Maximele vor ajunge la 35 de grade Celsius, iar pe timpul nopții sunt așteptate 17 grade.

Pentru ziua de sâmbătă în caz de trebuie să ieșim afară sticla cu apă trebuie să fie la îndemână. Maximele acestei zile vor urca la 38 de grade Celsius, iar șansele de ploaie sunt inexistente.


Duminică, 24 iulie, meteorologii anunță câteva reprize de ploaie, șansele de precipitații fiind de 88%. Chiar dacă șansele de ploaie sunt ridicate, maxima zilei va rămâne în jurul valorii de 34 de grade Celsius.

Recomandări pe timp de caniculă

Recomandări ale autorităților pentru populație, pe timp de caniculă:


  • deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice)
  • evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00
  • purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare
  • beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc. mușețel, urzici)
  • mâncați fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă) 
  • mâncați echilibrat și variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
  • evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai negru sau verde, cola), zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare
  • evitați alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală
  • nu consumați alcool - vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei
  • mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesând-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie;
  • nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme
  • cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră
  • persoanele care suferă de diferite afecțiunii își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului; este util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente
  • pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea și ritmului activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Alertă! COD GALBEN de caniculă în Cluj. Se anunță temperaturi între 35 și 37 de grade Celsius

Incendiile de vegetație continuă să facă RAVAGII în Europa. Recordurile de temperatură au fost doborâte. VIDEO

Vreme extremă în Cluj-Napoca! Recomandări pe timp de caniculă, de la autorități. Există 4 spații de refugiu

abonare newsletter