Timp Liber

Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie, aducătorul de ploi. Ce este INTERZIS să faci în 20 iulie

Miercuri, 20 iulie, creştinii ortodocşi prăznuiesc sărbătoarea Sfântulului Prooroc Ilie. El este cunoscut ca ocrotitor al recoltelor şi aducător de ploi.

Sfântul Ilie, aducătorul de ploi/ Foto: crestinortodox.ro Sfântul Ilie, aducătorul de ploi/ Foto: crestinortodox.ro

 

Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor, dar și cel care pedepsește necredința oamenilor cu furtuni și grindină.


Sfântul Ilie era un preot din tribul lui Aaron, iar la nașterea sa au venit oameni îmbrăcați în alb, care l-au învelit în scutece de foc și i-au dat să mănânce o flacără. Această flacără reprezintă credința în Dumnezeu care îl va mistui neîncetat întreaga viață. Încă din copilărie, Sfântul Ilie a respectat cu sfințenie toate poruncile Domnului, ținând post neîncetat și petrecându-și viața în rugăciune. 

Conform legendelor se spune că Sfântul Ilie a fost un mare gospodar, dar o fire foarte iute la mânie. 


Fiind ispitit de necurat, el şi-ar fi ucis părinţii veniţi în vizită şi a mers apoi la Dumnezeu pentru a-și cere iertare. Domnul l-a iertat, dar i-a dat un car şi un bici de foc pentru a-i ucide pe diavolii care îl stăpâneau. De atunci Sfântul Ilie gonește prin ceruri, în carul său cu roți de flăcări tunând și lovind diavolii cu biciul de foc – fulgerele pe care le vedem pe cer în nopțile cu furtună.

Tradiţia spune că datorită puterii imense ce-i fusese dată pentru a-i înlătura pe demoni, atunci când mergea cu carul prin cer, Sfântul Ilie zguduia tronul lui Dumnezeu. Din acest motiv, Dumnezeu i-a luat puterea dintr-o mână și dintr-un picior.


Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie

  • Fetele nemăritate se duc pe ascuns în lanurile de cânepă în ziua de 20 iulie şi se tăvălesc goale prin rouă. Dacă noaptea vor visa cânepă verde înseamnă că se vor mărita cu băieţi tineri, iar dacă vor visa cânepă uscată se vor mărita cu cineva mai în vârstă
  •  Dacă va ploua în această zi, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă pe tot parcursul anului
  • În această zi nu se lucrează, nu se coase, nu se spală
  • Este interzis să te cerți 
  • Dacă plouă în această zi se spune că ușile și geamurile caselor ar trebui să rămână închise deoarece diavolii fug de Sfântul Ilie și se pot ascunde în casele în care găsesc geamurile sau ușile deschise
  • Pentru a avea parte de sănătate pe tot parcursul anului se spune că oamenii ar trebui să mănânce fructe proaspete
  • De Sfântul Ilie se spune că nu trebuie tăiate merele cu cuțitul pentru că astfel va urma o perioadă plină de furtuni și grindină

 

În tradiția populară se spune că dacă aceste reguli sunt încălcate, Sfântul Proroc Ilie va trimite fenomene meteo extreme precum trăznete, ploaie, grindină, care ar putea distruge recoltele.

CITEȘTE ȘI:

Sfântul Ilie, aducătorul de ploi, este sărbătorit astăzi de creştini. Superstiţii din tradiţia populară

Ultimele Stiri
abonare newsletter