TIFF

Veste bună pentru cinefili. Festivalul Internațional de Film Transilvania se prelungește cu o zi.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial/ FOTO: TIFF Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial/ FOTO: TIFF

 

 


Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial. TIFF va avea loc între 14 - 24 iunie, incluzând astfel și a doua zi de Rusalii (24 iunie), declarată sărbătoare legală. 

 


Această nouă zi de TIFF va fi dedicată retrospectivei celor mai populare filme din festival, filmelor premiate, dar și unor evenimente surpriză. 

Peste 150.000 de cinefili sunt așteptați în acest an

Cel mai mare festival de film din țară pregătește, ca în fiecare an, sute de proiecții, cine-concerte, evenimente speciale și întâlniri cu staruri. Peste 150.000 de cinefili sunt așteptați anul acesta la Cluj-Napoca pentru festival, în sălile de cinema, dar și în spațiile outdoor și alternative. Numărul participanților a crescut constant în ultimii ai, TIFF atrăgând un număr tot mai mare de turiști români și străini în Transilvania. Conform unui studiu realizat de studenții Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, peste 70% dintre participanții non-rezidenți vizitează Clujul pentru TIFF.


În pregătirea programului final, TIFF a pus în vânzare abonamentele pentru această nouă ediție. Astfel, cinefilii pot alege abonamente care le permit accesul la 10 proiecții, 25 de proiecții și evenimente speciale, sau abonamentul Gold care le oferă acces complet la festival. Mai multe detalii despre abonamentele TIFF sunt AICI.

350 de filme au fost proiectate la TIFF în 2023

Din cele 350 de proiecții din 2023 și evenimente propuse de organizatori, peste 100 au fost sold out. Cu o creștere de 8% față de anul trecut, TIFF.22 a înregistrat 110.000 de bilete vândute. Activitățile cu intrare gratuită din Florești, dedicate copiilor și părinților, masterclass-urile ținute de invitații speciali ai festivalului – Geoffrey Rush, Oliver Stone, Timothy Spall și Michel Franco – întâlnirile zilnice cu actori și regizori din TIFF Lounge, dar și expozițiile de la Muzeul de Artă, contribuie la bilanțul final: 125.000 de participanți. 


În top 5 al celor mai vizionate producții din festival, filmului „Asteroid City” i se alătură „Confort Nordic", „Casablanca” (r. Michael Curtiz), „Libertate” (r. Tudor Giurgiu) și „Încă două lozuri” (r. Paul Negoescu). 

De mare succes s-a bucurat și TIFF Picnic, care a avut loc la Muzeul Etnografic „Romulus Vuia”. 


Printre evenimentele sold-out se numără cine-concertul „S-a furat o bombă” (r. Ion Popescu-Gopo), filmul moldovenesc „Carbon" (r. Ion Borș), care a câștigat și Premiul Publicului, filmele spaniole „Viza de intrare” (Upon Entry, r. Alejandro Rojas, Juan Sebastián Vasquez) și „Povești indiscrete” (Stories Not To Be Told, r. Cesc Gay) sau filmele românești „MMXX” (r. Cristi Puiu) și „Vulturii din Țaga” ( r. Adina Popescu, Iulian Ghervase). Dintre concertele ediției, pionierii muzicii electronice Tangerin Dream au adunat cei mai mulți spectatori. 

Proiecția filmului „Strălucire” (Shine, r. Scott Hicks), la care a participat și actorul Geoffrey Rush, a fost îndelung aplaudată de o sală plină de spectatori.

„A fost o săptămână extraordinară pentru mine. Oamenii din festival au fost generoși, din toate punctele de vedere. Sunt foarte recunoscător pentru proiecția filmului Strălucire, nu am mai avut parte de o astfel de primire de foarte mult timp. Legătura mea cu România a început atunci când am decis să traduc Regele Moare, piesa dramaturgului Eugen Ionesco, în care am jucat și care mi-a adus multe premii. Iar acum, faptul că sunt aici, în țara natală a lui Ionescu, e o încununare a acestei relații. Publicul și toți românii pe care i-am întâlnit, încă din avionul care m-a adus la Cluj, au fost calzi și primitori. Două fete au crezut chiar că sunt Regele Angliei. Cine sunt eu să le contrazic?” a spus Rush pe scena Galei de anul trecut.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

125.000 de spectatori la TIFF. Topul celor mai vizionate filme! A fost anunțată data când va avea loc festivalul în 2024

TIFF, implicat în promovarea cinematografiei europene

Ultimele Stiri
abonare newsletter