Ştiri din Transilvania

Episcopia Maramureşului, după ce stareţul mănăstirii Petrova a fost acuzat de agresiune sexuală: „Este o intenţie de discreditare”

Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului consideră că reclamaţia făcută de femeia de naţionalitate ucraineană la adresa stareţului Mănăstirii Petrova „este o intenţie de discreditare” a lăcaşului de cult, „care s-a implicat activ în problema refugiaţilor”.

Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a demarat o anchetă internă/Foto: Europa FM Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a demarat o anchetă internă/Foto: Europa FM

 

„Reclamaţia venită din partea unei persoane instabilă emoţional, care a stat doar două zile la mănăstire, din care în una preotul Agaton Oprişan a lipsit, fiind plecat în zona Aradului pentru a oferi consiliere duhovnicească refugiaţilor de acolo, credem că este o intenţie de discreditare a mănăstirii, care s-a implicat activ în problema refugiaţilor, încurcând interesele materiale ale celor care încearcă să profite financiar de pe urma conflictului din Ucraina. 


 

Regretăm profund acest episod prin care facerea de bine şi implicarea permanentă a Mănăstirii Petrova, în loc să primească recunoştinţa persoanei ajutate, aşa precum se întâmplă din partea celor care sunt găzduiţi şi ajutaţi de la începutul conflictului, are parte de acest eveniment nedorit şi atât de jenant şi nepotrivit în chiar perioada Postului cel Mare”, precizează Episcopia Maramureşului, într-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google NewsEpiscopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului îşi exprimă speranţa că „organele de cercetare ale Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş vor reuşi să aducă mai multă lumină în acest caz, iar mănăstirea şi vieţuitorii ei se vor bucura de aceeaşi recunoştinţă pe care au primit-o până acum şi preţuire şi apreciere din partea tuturor celor ce beneficiază de ajutor creştin şi fratern”.


 Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a demarat o anchetă internă

Conform comunicatului de presă, după apariţia în media a informaţiei, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a demarat o anchetă internă, iar Corpul de inspecţie şi control al Episcopiei s-a deplasat la Mănăstirea Petrova pentru a face cercetările necesare.

„La Mănăstirea Petrova, până la această dată, au primit cazare, haine şi mâncare în mod gratuit aproximativ 1.000 de persoane venite din Ucraina. Unele au fost cazate o noapte sau pentru o perioadă mai îndelungată. Mănăstirea oferă permanent cazare şi masă pentru 40 de persoane. 


O femeie în vârstă de 22 de ani, însoţită de un copil minor, a sosit în cursul zilei de 13 aprilie în vama Sighet şi a fost preluată şi dusă la Mănăstirea Petrova pentru a primi cazare şi îngrijiri. Persoana era foarte dezorientată şi instabilă emoţional datorită unor probleme de familie şi situaţiei războiului, lucru sesizat şi de un psiholog de naţionalitate ucraineană. Persoana reclamantă a părăsit mănăstirea fără explicaţie în cursul zilei de 15 aprilie, iar pe 16 aprilie a formulat o plângere la Poliţia Municipiului Sighet în care a menţionat că a fost agresată sexual de către un bărbat în vârstă de 55 de ani”, se arată în comunicatul Episcopiei.

De asemenea, din audierea de către Corpul de inspecţie şi control al Episcopiei s-a constatat, potrivit comunicatului citat, că în prezent sunt cazate la mănăstire aproximativ 30 de persoane refugiate, care primesc cazare, masă şi îmbrăcăminte gratuit, sunt mulţumite de condiţiile oferite şi de comportamentul personalului mănăstirii şi nu doresc să plece de acolo până la încetarea conflictului din ţara lor.


„Personalul mănăstirii anchetat a rămas surprins de reclamaţia făcută, neexistând nicio suspiciune privind un comportament neadecvat al preotului stareţ Agaton Oprişan, care conduce mănăstirea de peste 20 de ani”, se menţionează în comunicatul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Tânăra din Ucraina a depus plângere împotriva starețului

O tânără refugiată din Ucraina a depus în data de 17 aprilie o plângere la poliție după ce starețul mănăstirii din Petrova, Maramureș ar fi agresat-o sexual. Femeia susține că a fost atinsă în mod nepotrivit de acesta.

„17 aprilie, polițiștii din Sighetu Marmației au fost sesizați prin plângere de către o femeie de 22 de ani din Ucraina cu privire la faptul că, în perioada 13-15 aprilie 2022, în timp ce era cazată la o mănăstire din localitatea Petrova, ar fi fost agresată sexual de către un bărbat de 55 de ani.

Polițiștii efectuează cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus, pentru stabilirea cu exactitate a stării de fapt și a împrejurărilor producerii evenimentului”, arată reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Maramureș.

 

CITEȘTE ȘI:

Caz șocant la o mănăstire. O refugiată din Ucraina, agresată sexual de stareț

Elevă de 15 ani, AGRESATĂ SEXUAL de profesor în căminul unui colegiu din Cluj-Napoca. Poliția face cercetări

Ultimele Stiri
abonare newsletter