Ştiri din Transilvania

Avertizare salvamontiști. Risc mare de AVALANȘĂ în munții Făgăraș, după ce a nins abundent!

Salvamontiştii din judeţul Sibiu avertizează asupra posibilităţii apariţiei unor avalanşe în munții Făgăraș, la peste 1.600 de metri altitudine.

Avertizare salvamontiști. Risc mare de AVALANȘĂ în munții Făgăraș, după ce a nins abundent! Avertizare salvamontiști. Risc mare de AVALANȘĂ în munții Făgăraș, după ce a nins abundent!

 

 


Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu recomandă schiorilor să evite practicarea sporturilor de iarnă în Munţii Făgăraş, unde buletinul nivometeorologic indică un grad 4 din 5 de avalanşă.

Testele de compresie făcute de salvamontişti indica de asemenea faptul că straturile de zăpadă nu au coeziune, se arată pe pagina de Facebook a Salvamont Sibiu.


„Recomandăm schiorilor să evite practicarea sporturilor de iarnă în aceste zone. Traseele turistice la altitudini sunt închise. În zona 1600-1800 m avem gradul 3 din 5 de avalanşă”, subliniază reprezentanţii Serviciului Public Judeţean Salvamont Sibiu.

Potrivit buletinului nivometeorologic, valabil până luni, 20 decembrie, la ora 20:00, după ninsorile din ultimele zile din munții Făgăraș și Bucegi, stratul de zăpadă este instabil.


Stratul de zăpadă a crescut considerabil în ultimele două zile, cu până la 50 cm în Bucegi și cu până la 30 cm în Făgăraș, îndeosebi pe versanții nordici. Pe versanții sudici, îndeosebi în zona crestelor, sunt formate plăci recente de vânt, plăci depuse peste zăpada mai consistentă acumulată în zilele precedente. 

Stratul de zăpadă proaspătă atinge, în zonele înalte din Făgăraș și Bucegi, local 50-70 cm și va continua să crească în următoarele 36 de ore, îndeosebi pe versanții nordici, unde se mai pot depune local 15-20 cm. Pe văi și în locurile adăpostite sunt depozite însemnate. Stratul consistent de la suprafață, are stabilitate și rezistență reduse. Acesta poate ceda atât spontan, sub propria greutate, cât și la supraîncărcări oricât de mici, ducând la declanșări de avalanșe

CITEȘTE ȘI:

Stație Meteo pe Vf. Vlădeasa sau „Căsuță de turtă dulce”? Zăpada creează peisaje de basm la munte. GALERIE FOTO

Pârtie, vin! Stațiuni de ski din zona Clujului si Transilvania pentru toți iubitorii de zăpadă. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter