Ştiri din Transilvania

Când se taie porcul de Crăciun? De ce trebuie să respecți neaparat tradiția populară

Când se taie porcul de Crăciun? Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări înainte de Crăciun.

Când se taie porcul de Crăciun? Când se taie porcul de Crăciun?


Când se taie porcul de Crăciun? Ignatul sau tăiatul porcului este una dintre cele mai importante tradiții pentru români. Conform tradiției populare, ziua optimă pentru tăiatul porcului este 20 decembrie, fiind un obicei respectat de zeci de ani de fiecare familie.

Tot tradiția ne-a învățat că în noaptea de Ignat, porcii visează dacă vor fi sau nu sacrificați o zi mai târziu. Dacă visează un cuțit, atunci e un semn clar că vor fi tăiați.


În mod tradițional, porcul se taie pe data de 20 decembrie, atunci când este ziua de Ignat.  Această tradiție vine de la Sfântu Ignație Teoforul, cel care a fost episcop de Antiohia și Martir al Bisericii. 

Tăiatul Porcului sau tradiția Ignatului

Sfântul Ignaţie Teoforul ar fi fost pruncul luat în brațe de Hristos și dat exemplu de smerenie ucenilor Săi.  Pentru că nu a lepădat credința în Hristos, el a fost aruncat în arenă și sfâșiat de lei în jurul anului 110, în vremea împăratului Traian. 


O parte din moaștele sale se află în Catedrala episcopală din Galați, la Schitul Darvari din Bucureşti şi la Mânăstirea Tismana.

Ce nu ai voie să faci de Ignat                        

În ziua marii sărbători de Ignat, femeile nu au voie să spele, să coasă sau să măture în casă. Singura activitate permisă pe 20 decembrie este sacrificarea porcului.


Sacrificarea porcului nu se face înainte de răsărit și trebuie termintă tranșarea până la apus. Tăierea porcului se face pe lumină fiindcă lumina ține la distanță spiritele malefice.

Dacii sacrificau porcul ca un simbol al întunericului pentru a slăbi puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solsițiul de iarnă. În anumite regiuni, porcul este stropit cu apă sințită pentru a alunga spiritele rele.


Tradiții și obiceiuri tăiatul porcului de Crăciun

Femeia este ce care realizează tranșarea cărnii, dar numai după ce bărbatul face semnul crucii  cu cuțitul asupra porcului sacrificat și rostind fraza: „Tatăl nostru. Să-l mâncați sănătoși”

Pomana porcului se mânâncă cu mămăligă și murături. Mesenii mănâncă în curte și consumă țuică fiartă. 

CITEȘTE ȘI:

Românii vor pune pe masa de Crăciun mai multă carne de porc importată. Industria cărnii românești, „lovită” de pesta porcină

Creșterea porcilor în aer liber ar putea fi INTERZISĂ cât timp evoluează pesta porcină africană

abonare newsletter