Ştiri din Transilvania

Cum protejăm electrocasnicele în timpul furtunilor? Măsuri de siguranță

Ce măsuri să iei în timpul furtunii, pentru a-ți proteja electrocasnicele? Iată un set de recomandări ușor de urmat, pentru a le feri de efectele fulgerului.

 

 


 

Oscilațiile de tensiune din timpul furtunilor pot afecta electrocasnicele. Dispozitivele precum televizorul, calculatorul, routerul sau mașina de spălat sunt deosebit de sensibile la căderile de tensiune care pot fi cauzate de o furtună.


 

Pericole există și atunci când nu este furtună, generate de fluctuații ale tensiunii, încă acestea cresc exponențial în astfel de cazuri. Dacă se întâmplă să fulgere pe liniile de înaltă tensiune, pot apărea oscilații de tensiune a curentului electric, care pot duce la arderea electrocasnicelor care sunt în priză. Liniile de înaltă au o oarecare protecție, printr-un conductor legat la pământ, iar dacă se întâmplă sa fulgere direct pe o faza, aparatele de protecție din stațiile de transformare vor decupla acel tronsonul afectat.


Cum protejăm electrocasnicele de fulger?

Cu toate acestea, iată câteva măsuri suplimentare de protecție pe care le puteți lua:

- Cea mai sigură măsură este deconectarea tuturor instalațiilor și aparatelor electrice și electrocasnice, poate chiar de la tabloul electric, deoarece în timpul unei furtunii fulgerele pot produce accidente prin șocuri de energie electrică ce determină arderea oricărui dispozitiv aflat în priză – de la frigider și cuptor, până la telefonul aflat la încărcat. De asemenea, este indicat să opriți toate întrerupătoarele electrice, stingând lumina în toate camerele locuinței.


Măsuri de protecție în vreme de furtună

- Verificaţi starea rețelei electrice. Casele mai vechi de multe ori nu au limitatoare de tensiune. Prin urmare, este de dorit să invitați specialiști pentru a verifica starea de alimentare electrică a clădirii pentru a vă asigura că aceasta este protejată de furtună pe cât este posibil.

- Nu vă grăbiți să recuplați electrocasnicele. În timpul unei furtuni sunt posibile întreruperi pe termen scurt a serviciilor operatorilor de cablu. Când furtuna se termină, dispozitivul poate fi reconectat la reţeaua de alimentare şi la Internet.

Ultimele Stiri
abonare newsletter