Ştiri din Transilvania

„Clujul” din Republica Moldova. Bani din inima Transilvaniei pentru proiecte peste Prut

Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a validat susținerea financiară a unui proiect dintr-un oraș al Republicii Moldova.

 

 


În ședința de marți, consilierii locali au validat un proiect de Hotărâre privind cofinanțarea de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca pe anul 2020 a unui subproiect din municipiul Ungheni, Republica Moldova.

 


Cu aviz favorabil din partea tuturor comisiilor, proiectul de Hotărâre a fost aprobat în mai puțin de un minut, cu 25 de voturi „pentru” și o abținere.

Skatepark în Republica Moldova, din banii clujenilor

Cofinanțarea din bugetul local pe anul curent al municipiului Cluj-Napoca se referă la subproiectul „Construcția unui skatepark în Parcul Central din municipiul Ungheni”, în perioada 2020-2021, parte a proiectului amplu „Reabilitarea Parcului Central, etapa a V-a, din orașul Ungheni, Raionul Ungheni, Republica Moldova”.


Potrivit referatului de aprobare, valoarea totală a construcției skateparkului este de 150.000 de euro, din care suma de 500.000 de lei (peste 102.000 de euro) va fi asigurată de Primăria municipiului Cluj-Napoca. Diferența va fi finanțată de Primăria municipiului Ungheni, conform acordului de finanțare valabil până în data de 1 mai 2021.

Potrivit presei locale, Ungheniul a solicitat încă din mai 2020 această cofinanțare. Acest sprijin financiar se realizează în baza înțelegerii de colaborare între cele două municipii, aprobată de Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca prin Hotărârea nr. 538/23.09.2016. În data de 16 noiembrie 2016, primarii Alexandru Ambros și Emil Boc au semnat contractul de colaborare.


„Micul Cluj” s-a format în estul Republicii Moldova

După semnarea protocolului de colaborare, în septembrie 2017, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat finanțarea integrală a subproiectului „Orășelul copiilor”, în valoare de 450.000 de lei. Peste un an, în septembrie 2018, bugetul local al clujenilor a suportat costurile de 466.972 de lei pentru realizarea subproiectului „Teatru de vară și împrejmuiri”.

Peste încă un an, în noiembrie 2019, Consiliul Local Cluj-Napoca a virat o tranșă de 472.000 de lei pentru subproiectul „Construcția unui complex sportiv”, tot în Parcul Central din Ungheni. Astfel, contribuția Municipiului Cluj-Napoca ajunge la un total de peste 1,88 milioane de lei pentru reabilitarea parcului din Ungheni, iar efortul financiar a fost răsplătit de basarabeni.


„Parcul, printr-o decizie a Consiliului Municipal Ungheni, va purta, de acum înainte, numele «Micul Cluj». E un semn de gratitudine pentru orașul Cluj-Napoca, înfrățit cu Ungheniul. Până în prezent, autoritățile din Cluj-Napoca au oferit pentru reabilitarea Parcului Central din Ungheni 300 mii de euro”, se arăta într-un mesaj al Primăriei Ungheni, în vara acestui an.

Skatepark-ul din Cluj se lasă așteptat de un deceniu

Dacă skatepark-ul din Ungheni intră în linie dreaptă, skateparkul Rozelor din Cluj-Napoca a avut de „suferit” până să fie modernizat. Reamenajat în urmă cu aproape 10 ani, atunci când a fost dotat cu mobilier urban, sistem de iluminat public, panouri de baschet, bănci, dar și piste pentru biciclete și role, skatepark-ul Rozelor se numără printre proiectele „de hrănit” în 2021.

În iunie 2020, Sport Play Systems SRL, o firmă clujeană cu lucrări în Coreea de Sud sau Italia, a pus mâna pe contractul de proiectare și execuție a lucrărilor, în valoare de peste 2,65 milioane de lei. Durata de realizare a lucrărilor este de 15 luni de la semnarea contractului, iar skatepark-ul va avea o suprafață de 3.100 mp, din care 1.050 mp este suprafața skatepark-ului actual.

Proiectul de modernizare, câștigător în cadrul Bugetării participative din 2018, prevede eliminiarea vegetației distruse, respectiv lucrări de gazonare și de plantare de vegetație perenă. De asemenea, skatepark-ul Rozelor va beneficia de un sistem de iluminat inteligent, de sistem de irigații modern, dar și de mai multe cișmele, promite municipalitatea.

CITEȘTE ȘI:

Parcul Armătura își schimbă fața! Primăria pune la bătaie 18 milioane de lei pentru lucrările de modernizare

 

Un nou oraș pe lista localităților înfrățite cu Cluj-Napoca: „Colaborare în domeniile cultural, economic și politici de tineret!”


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter