Ştiri din Transilvania

Opera Națională din Cluj va fi renovată după 50 de ani. Guvernul a aprobat un împrumut cu Banca Europei

Guvernul a aprobat un împrumut în valoare de 216 milioane de euro pentru reabilitarea unor clădiri de patrimoniu cultural. Pe listă este inclusă și Opera Națională Română din Cluj-Napoca.

 

 


Guvernul a aprobat, miercuri, un contract de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de 216 milioane de euro, pentru reabilitarea unor clădiri de patrimoniu cultural, a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„A fost aprobat un memorandum, în şedinţa de guvern, important pentru domeniul cultural. Este vorba despre aprobarea unui contract de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în valoare de 216 milioane de euro pentru reabilitarea unor clădiri de patrimoniu cultural sau construirea şi modernizarea unor astfel de obiective. Este un contract de împrumut foarte important pentru realizarea unor obiective de investiţii în ceea ce priveşte reabilitarea patrimoniului cultural naţional", a precizat Ionel Dancă, după şedinţa de guvern.

Opera Națională Română din Cluj va fi renovată

Printre clădirile de patrimoniu cultural se enumeră și Opera Națională Română din Cluj-Napoca, care nu a mai beneficiat de un sprijin financiar din partea Guvernului din anul 1970.

„O mare parte din acest împrumut va fi folosit pentru Muzeul Naţional de Istorie, dar sunt şi alte obiective de investiţii importante, precum o operă nouă la Iaşi, Opera de la Cluj-Napoca şi aşezămintele Brătienilor din Bucureşti, Vila Florica din Argeş. Sunt obiective culturale de investiţii care vor putea fi reabilitate, modernizate prin această facilitate de împrumut, în valoare de 216 milioane de euro, la care se adaugă contribuţia statului de aproximativ 20%, ceea ce înseamnă un buget total de 270 milioane de euro", a adăugat Dancă.


CITEȘTE ȘI:

Focar de COVID-19 la Opera Maghiară din Cluj. Mai mulți angajați, infectați

Ultimele Stiri
abonare newsletter