Ştiri din Transilvania

Creațiile unui tânăr din Cluj au impresionat vedetele din România. Anna Lesko a STRĂLUCIT în hainele designerului! FOTO

Studentul de la Arte care a surprins lumea cu ultima sa colecție „Red Light” a povestit ce înseamnă să realizezi niște produse de la zero, și care sunt piedicile din lumea modei.

 

 


Mihnea Covaci este student la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca. Deși Mihnea are doar 20 de ani, a realizat 3 colecții de modă până în momentul de față.

Dramatismul, noutatea și stilul avangarde îl definesc pe Mihnea ca designer la început de drum. Tânărul student a scos prima sa colecție în anul 2018, piese care au apărut mai târziu și în diferite show-uri de televiziune, unul dintre ele fiind „Bravo ai Stil!”. Rochiile sale au fost apreciate de cei trei jurați, care sunt experți în modă.


Tânărul artist a povestit pentru monitorulcj.ro, despre provocările cu care te confrunți ca designer la început de drum. De asemenea, artistul a scos în evidență și investițiile financiare care trebuie făcute la început de drum.

Prima colecție a costat aproape 3.000 de euro

Pentru realizarea primei sale colecții, tânărul a investit aproape 3.000 de euro, din care au ieșit 16 ținute. Nu a vândut piesele vestimentare, dar multe dintre ele au ajuns în diferite show-uri, sau chiar pe mâinile unor mari stiliști din România.


„ În 2018 am avut un proiect la liceu în care trebuia să ne alegem o perioadă din istorie, după care să facem o ținută reinterpretată. Eu mi-am ales perioada bizantină, din care am făcut o colecție de 16 ținute, deși a trebuit să fac o singură ținută. Atunci am creat prima mea colecție în care am investit mulți bani și timp”, a declarat Mihnea Covaci, pentru monitorulcj.ro

„Red Light”- colecția perfectă pentru perioada de pandemie

Ultima colecție pe care a lansat-o a fost anul acesta, pe 25 septembrie la Cazino. Mihnea a realizat un adevărat show de modă, iar creațiile lui au fost prezentate de modele destul de cunoscute în zona Transilvaniei. În urma prezentării, mulți oameni l-au felicitat și i-au spus că această colecție este perfectă pentru anul 2020.


„Ultima colecție se numește «Red Light» și este  inspirată din «găsirea luminii din întuneric». Pe partea financiară a fost mai bine, față de prima colecție, pentru că am știut cum să îmi caut materialele și cum să le combin. Este o colecție mai sofisticată, și a trebuit să investesc ceva bani în realizarea ei, dar nu atât de mult cum am investit în prima”, povestește tânărul.

Realizarea colecției a durat câteva luni bune, mai ales că a venit pandemia, iar starea de urgență i-a încurcat puțin planurile. Dar a reușit să ducă colecția la capăt, rezultatul fiind unul spectaculos.


„Am  început să lucrez la colecția asta în vacanța de iarnă, iar prima ținută a ieșit prin februarie-martie. Apoi am făcut o pauză pentru că a venit perioada de urgență, și nu am putut să ies din casă. M-am reapucat în luna mai, iar ultima ținută am terminat-o cu o zi înainte de prezentare”, afirmă artistul.

Ținutele sale au fost purtate de mai multe vedete, printre care și Anna Lesko

De la lansarea ultimei colecții, Mihnea a fost contactat de mai mulți stiliști care lucrează cu vedete mari din România. O rochie realizată de el a ajuns să fie purtată și de cântăreața Anna Lesko.

„Stilista Eli Adam m-a contactat pe Instagram, după ce am postat ultima mea colecție. Mi-a cerut mai multe ținute pentru un videoclip muzical, iar eu am trimis. Din mai multe rochii, Anna Lesko a văzut una care i-a plăcut foarte mult și a apărut cu ea și la o emisiune. De cele mai multe ori, o vedetă ajunge să îți poarte creația prin alți stiliști, care te observă”, spune tânărul.

Mihnea este și stilist în același timp la o agenție de modele din Cluj. El crează styling-uri pentru diferite shooting-uri.

„În momentul de față sunt și stilist la agenție cunoscută de modele din Cluj, și avem foarte multe proiecte la care lucrăm. Am început să lucrez cu ei acum un an de zile, după ce i-am scris fotografului din agenție dacă vrea să facem o colaborare pentru un shooting. De atunci am observat că merge colaborarea dintre noi, iar rezultatele sunt din ce în ce mai bune”, spune artistul.

Pașii pe care trebuie să îi urmezi în realizarea unei colecții de modă

Procesul unei colecții este destul de greu, spune Mihnea. Trebuie să iei mai multe lucruri în calcul, iar desenul tehnic este baza unei creații. O colecție de 16 piese poate dura chiar și un an de zile, mai ales când ești la început de drum.

„Pentru început trebuie să îți alegi un concept, după care faci o documentare. Aceste două lucruri esențiale le așezi într-o planșă de atmosferă, în care prezenți cromatica, formele colecției. După care faci niște storyboard-uri, în care prezinți personajele. Înainte de a merge la croitor, trebuie făcută o schiță tehnică, pentru a vedea exact de ce materiale ai nevoie. Iar din momentul în care duci la croitor totul, începe să prindă un contur produsul tău”, explică Mihnea.

Mihnea vrea să ajungă la Milano

Artistul dorește să meargă în Milano după terminarea studiilor, el consideră că acel oraș îl va dezvolta foarte mult pe acest domeniu. Momentan, fiind student, încearcă să își formeze o carieră cu pași mici dar siguri.

„În domeniul acesta îți faci o carieră în mult timp, nu ai cum să ai succes peste noapte. Trebuie să lucrezi foarte mult, să investești foarte mulți bani și să îți faci multe relații. Eu cred că tot ce este făcut în timp, va fi calicativ, iar acest lucru va fi apreciat de oameni”, afirmă tânărul.

În România oamenii nu vor să investească foarte mulți bani într-o piesă vestimentară, spune tânărul. Diferența dintre un magazin comercial și un designer se va vedea în calitatea produsului, de cele mai multe ori.

„Unii oameni nu vor să investească în piese. Mulți au pretenția la prețuri de mass market la un produs în care tu investești foarte mult timp, bani și energie. Dacă pui prețul de 800 de lei pe o rochie, în contextul în care tu cel mai probabil ai investit mai mult de jumătate din preț, nici nu îți mai răspund. Mulți vor o ținută cu 300 de lei, doar că de multe ori materialele și realizarea produsului sare de 500 de lei. Mie mi se pare că în România, lumea nu este atât de deschisă pentru artă, mulți merg pe partea comercială”, explică tânărul artistul.

Pasiunea pentru artă încă de la grădiniță

Paisunea sa pentru artă a venit de la grădiniță, tânărul a povestit cum îi plăcea să deseneze diferite persoaneje pe care le vedea. Când a ajuns la adolescență, și-a dat seama că vrea să intre în lumea modei.

„De la grădiniță am încept să desenez, de atunci mi-am dat seama că vreau să merg pe domeniul artistic. Dar în gimnaziu mi-am dat seama că vreau să intru în lumea modei. Prin clasa a VI-a am început să mă uit la prezentări de modă, să îmi cumpăr reviste sau albume. Și după am început să desenez și să încerc să reinterpretez ceea ce vedeam la casele mai mari de modă. Alexander McQueen este designer ul de la care m-am inspirat”, spune Mihnea.

Foto: Mihai Ștefan

CITEȘTE ȘI:

Visul unei familii nevoiașe din Cluj s-a îndeplinit. Acum 6 copii au un acoperiș deasupra capului. GALERIE FOTO

 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter