Ştiri din Transilvania

Artistul clujean Adrian Ghenie a dat lovitura la Hong Kong

O lucrare a artistului clujean Adrian Ghenie, intitulată „Lidless Eye”, datată 2016-2018, a fost vândută, marți seară, la Hong Kong, în cadrul unei licitații a casei Sotheby’s.

artistul-clujean-adrian-ghenie-a-dat-lovitura-la-hong-kong, foto: Sotheby Hong Kong artistul-clujean-adrian-ghenie-a-dat-lovitura-la-hong-kong, foto: Sotheby Hong Kong

 

 


Lucrarea vândută face parte dintr-o serie celebră de „autoportrete” ale artistului, absolvent al Universității de Artă şi Design din Cluj-Napoca (2001), în care el se (re)imaginează ca unul din idolii săi din lumea artei – Vincent van Gogh. Aceasta a fost vândută pentru prețul final de circa 6 milioane de euro.

 


După cum remarcă casa de licitații Sotheby’s, Ghenie a reinventat astfel genul „autoportretului” sau portretului, lucrările sale având în centru personaje ilustre precum Charles Darwin, Marcel Duchamp, Stan Laurel și Oliver Hardy, Elvis Presley, dar și de o notorietate mai puțin fastă, precum Adolf Hitler, Josef Mengele, Vladimir Lenin sau Iosif Stalin.

Adrian Ghenie, record stabilit pentru un pictor român

În 2016, tabloul „Nickelodeon”, care fusese expus și la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, într-o expoziție personală a lui Adrian Ghenie, a fost vândut pentru prețul record de 7,1 milioane de lire sterline, echivalentul a circa 9 milioane de dolari americani, la data respectivă, potrivit b1.ro.


La acea vreme, ofertele au depășit cu mult, estimarea casei Christie’s, care cotase lucrarea la aproximativ 1,5 milioane de lire sterline. De precizat, că alte două lucrări semnate de Adrian Ghenie au fost vândute de casa Sotheby’s, la Londra, cu peste 3 milioane de euro, ridicând nivelul de încredere al investitorilor în valoarea artistică, dar și de piață a artistului român.

Primul tablou al artistului născut la Baia Mare, intitulat „The Hunted” (2010), care era estimat între 400.000 şi 600.000 de lire sterline, a fost achiziționat la preţul de 1.865.000 de lire (2.255.955 de euro). A doua lucrare a fost un autoportret intitulat „Self-portrait as a monkey” (2011). Lucrarea estimată între 150.000 şi 200.000 de lire sterline a fost vândută la prețul de 665.000 de lire sterline (804.402 de euro).


CITEȘTE ȘI:

O nouă lovitură dată de artistul clujean Adrian Ghenie! Lucrare vândută la un preț fabulos.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter