Ştiri din Transilvania

Cluj-Napoca, cel mai atractiv oraș din România. Fruntași la joburi, cultură și siguranță, codași la prețuri

Cluj-Napoca este considerat drept cel mai atractiv oraș din România. Orașul Comoară are cei mai satisfăcuți cetățeni, potrivit unui barometru urban realizat la nivel național.

cluj-napoca-cel-mai-atractiv-oras-din-romania-fruntasi-la-joburi-cultura-si-siguranta-codasi-la-preturi cluj-napoca-cel-mai-atractiv-oras-din-romania-fruntasi-la-joburi-cultura-si-siguranta-codasi-la-preturi

 

 


În perioada 1 iulie – 15 august 2020, a fost elaborat un sondaj cuprinzător privind calitatea vieții în 41 de localități urbane din România. Sondajul a fost modelat după Eurobarometrul Flash, care se aplică periodic unor orașe selectate din Uniunea Europeană. Sondajul de opinie a avut un număr de 13.380 respondenți, din tot atâtea gospodării, indivizi cu vârste de peste 15 ani.

 


Conform barometrului urban „Calitatea Vieții în Orașele din România”, peste 80% din populația din mediul urban este mulțumită de orașul în care trăiește. Cel mai ridicat nivel de satisfacție generală este înregistrat în Cluj-Napoca (97%), alături de Oradea (96%) și Alba Iulia (95%), care au avut la conducere în ultimii patru ani primari liberali.

Cei chestionați au remarcat la Cluj-Napoca, printre altele, salariile atractive, transportul în comun modern, investițiile în tehnologii, mediul de afaceri atractiv, serviciile din domeniul educațional, dar și facilitățile culturale și de petrecere a timpului liber. De cealaltă parte, cele mai mari probleme rămân prețurile piperate la locuințe, zgomotul, dar și poluarea.


Cluj-Napoca, pe primul loc în Top 20 România

Potrivit barometrului, transportul urban se realizează mai ales cu autoturismul (44%). În cele mai multe localități, gradul de utilizare a transportului public se poziționează sub nivelul de apreciere a calității acestuia. Opt orașe înregistrează valori de satisfacție de peste 70%, doar în trei mulțumirea depășind 80% din totalul populației, primul fiind Cluj-Napoca (88%).

Din nefericire, puțin peste jumătate din populația urbană (52%) se declară mulțumită de serviciile de sănătate la nivel local. În doar șase orașe au fost înregistrate niveluri de satisfacție peste 60%, la Iași (70%), Drobeta-Turnu Severin (67%), Oradea (67%), Alba Iulia (66%), Cluj-Napoca (66%), Târgu Secuiesc (64%) și Slatina (61%).


66% dintre respondenții barometrului declară că sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de siguranța din spațiile publice. Oradea (86%) și Cluj-Napoca (87%) sunt cele două localități urbane care depășesc pragul de 80% mulțumire. De asemenea, 73% din populația urbană se simte, de principiu, în siguranță în orașul în care trăiește (86% în Cluj-Napoca).

Clujenii sunt mulțumiți de spațiile verzi

Conform barometrului, la nivel național, 66% dintre respondenți s-au declarat mulțumiți de calitatea spațiilor verzi. În patru reședințe de județ nivelul de mulțumire depășește 80% – Oradea (80%), Drobeta-Turnu Severin (81%), Iași (82%) și Cluj-Napoca (82%). La polul opus, Alexandria este reședința de județ care înregistrează valori sub 40% (doar 38% mulțumire).


Mai departe, 54% dintre respondenți s-au declarat mulțumiți de atragerea investițiilor private în orașele în care locuiesc. Satisfacția se corelează semnificativ cu aprecierea investițiilor realizate de către primărie. Astfel, peste 70% grad de mulțumire s-a înregistrat în Iași (71%), Timișoara (71%), Constanța (76%) și Cluj-Napoca (76%), oraș depășit doar de Oradea (82%).

La capitolul aprecierea calității locurilor de muncă și percepția disponibilității joburilor se evidențiază patru categorii de centre urbane – orașe cu multe locuri de muncă, de bună calitate (Cluj-Napoca), cu multe locuri de muncă, dar de calitate mai slabă (Simeria), cu puține locuri de muncă, dar de calitate bună (Carei) și cu puține locuri de muncă și de slabă calitate (Buhuși).

Cluj-Napoca, fruntaș la cultură

63% din totalul populației urbane se declară mulțumită de facilitățile culturale. În Sud-Est (71%) și Nord-Vest (68%) se înregistrează cea mai ridicată apreciere, iar în Sud-Muntenia (50%) și Vest (54%), cea mai scăzută. Cinci centre urbane înregistrează niveluri de satisfacție de peste 80% din totalul populației, Cluj-Napoca fiind pe primul loc (88%).

Însă, puțin sub jumătate din populația urbană (49%) consideră că în localitatea în care trăiesc e ușor să găsești o locuință bună la un preț rezonabil. Satisfacția depinde de mărimea localității, centrele urbane mari înregistrând o presiune locativă de aproape două ori mai mare decât orașele mici. Astfel, pe ultimele două locuri se poziționează Cluj-Napoca (22%) și Alexandria (26%).

Barometrul urban „Calitatea Vieții în Orașele din România” poate fi consultat integral AICI.

CITEȘTE ȘI:

Cât costă un apartament într-un bloc vechi din Cluj față de marile orașe din România?

 

Boc și tinerii din Heidelbergul Europei Centrale: „Îi motivăm să rămână la Cluj-Napoca!”

 

 

abonare newsletter