Ştiri din Transilvania

Județul Cluj - un adevărat muzeu cu drumuri romane din Dacia. Ce descoperiri s-au făcut?

Arheologii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) au câștigat un proiect cu finanțare europeană de 2 milioane de EURO pentru identificarea drumurilor romane construite în provincia Dacia.

Drumurile romane din Dacia Drumurile romane din Dacia

Județul Cluj este cunoscut pentru încărcătura istorică de care dă dovadă de zeci de ani, însă până în anul 2022 va exista harta drumurilor romane identificate de arheologii MNIT.

Un proiect gândit de mai bine de 10 ani

Arheologii au luat în considerare acest proiect de mai bine de un deceniu, dar abia acum au reușit să primească finanțarea și să fie pus în practică. Astfel, proiectul își propune identificarea și punerea în valoare a drumurilor construite de romani în provincia Dacia și nu numai, din punct de vedere atât istoric, cât și turistic.


Baza acestui proiect este reprezentată de o bornă kilometrică ce datează din anul 108 și care a fost descoperită în zona comunei Aiton, județul Cluj.
 
De asemenea, se urmărește evidențierea podurilor construite de romani. La finalul proiectului, cu durata de doi ani, va fi realizată o hartă a tuturor descoperirilor identificate. Astfel, turiștii vor avea posibilitatea de a călători cu ajutorul hărții, pentru a descoperi construcții de pe vremea romanilor.

Citește și:


FOTO Cetatea Liteni, nestemata Țării Călatei. Abandonate de trei secole și ocolite de turiști, ruinele fortăreței oferă o panoramă fabuloasă

 

 


Unde te poți relaxa în weekend? Respectă distanțarea socială în Cheile Borzești

 

 

abonare newsletter