Ştiri din Transilvania

Ultimul sfârșit de săptămână din „Festivalul Cartofului” la Palatul Brukenthal Avrig (P)

La Palatul Brukenthal Avrig continuă „Festivalul Cartofului”, sărbătoarea pregătită de administratorii locației pentru a atrage atenția asupra faptului că aici, în urmă cu aproape două secole și jumătate, în grădinile baronului Samuel von Brukenthal, s-a cultivat pentru prima dată cartoful în Transilvania.

Foto: Palatul Brukenthal Avrig Foto: Palatul Brukenthal Avrig

 

 


Oaspeții locației în zilele acestui sfârșit de săptămână, după ce se vor plimba și vor admira frumusețile complexului baroc, grădinile ce îmbracă decorul de toamnă, sunt așteptați pentru un popas culinar special, cu mâncăruri de tot felul bazate pe cartof, în zona specială dedicată „Festivalului Cartofului”, amenajată chiar în fața Oranjeriei.

Specialitățile pregătite pentru ultimul sfârșit de săptămână din programul „Festivalului Cartofului” 2023 sunt cartofii copți în folie, gătiți în stil mexican cu chilli con carne sau cremă de brânză cu ierburi aromatice și gnocchiin stil Italian în sos de brânză cu varză de Bruxelles. De asemenea, zilele acestea vor fi adăugate în meniul disponibil la această secțiune specială preparate din cartofi mov și cartofi dulci. Toate mâncărurile vor putea fi îmbinate cu diverse preparate din carne, pregătite la rotisor, pe plită sau la grătar, dar și cu vinuri alese din județul Sibiu, livrate de partenerul de încredere de la Domeniul Apoldium. Din oferta ce se află la dispoziția oaspeților Palatului Brukenthal Avrig nu vor lipsi deserturile cu aromă de toamnă, dar nici celebra socată, pregătită și maturizată chiar „la fața locului”, cu flori de soc din grădina complexului.


Decorul special de toamnă este o altă noutate propusă oaspeților sau vizitatorilor domeniului de la Avrig, figurinele din baloți de paie și alte elemente specifice anotimpului fiind adevărate atracții „instagramabile”.

Cercetătorii istorici și unii biologi interesați de această categorie de plante, au stabilit că, pe teritoriul țării noastre, cartoful a fost cultivat prima dată la Avrig, în 1776, pe resedinta de vara construita in stil baroc dupa modelul Castelului Schonbrunn de la Viena, de catre baronul Samuel von Brukenthal, pe atunci Guvernator al Transilvaniei. De aici, în câteva decenii, cartoful a ajuns și în celelalte provincii învecinate, Moldova și Țara Românească.


Având în vedere importanța deosebită pe care o are cartoful pentru alimentația românilor, dar și pentru că istoria românească a acestei plante are ca punct de origine Avrigul, considerăm că aceasta trebuie cinstită prin diverse activități desfășurate aici, la Palatul Brukenthal Avrig. Pentru că, aici în Transilvania, prin grădinile noastre s-au plantat primii bulbi de cartofi,consideram ca este cel mai potrivit loc de a sarbatorii cartoful prin care omenirea a reusit să facă față foametei cu care s-a confruntatmulte secole.

Festivalul  cartofului se desfășoară până în 8 octombrie, și vă invităm să sărbătorim împreună, sâmbătă și duminică in grădinile Palatului Brukenthal Avrig.


Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați prin email, la adresa office@palatulbrukenthalavrig.ro, sau telefonic, la numărul 0726234417.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Călătoria gastronomică în jurul lumii continuă la „Festivalul cartofului” – Palatul Brukenthal Avrig (P)

La Palatul Brukenthal Avrig, a debutat „Festivalul Cartofului” (P)

abonare newsletter