Ştiri din Transilvania

Jurnalistă a radioului public, amenințată cu moartea de un politician din Ungaria

Reprezentantul partidului extremist din Ungaria, Patria Noastră (Mi Hazánk) a lansat acuzații la adresa unei jurnaliste din Târgu Mureș (angajată a Radioului Public), apreciind că aceasta ar trebui spânzurată, a dezvăluit publicația Telex.hu.

sursă foto depositphotos.com sursă foto depositphotos.com

 

După ce mai multe organizații și entități media, inclusiv conducerea Radioului Public, au transmis mesaje prin care condamnă comportamentul și afirmațiile politicianului din Ungaria, liderul UDMR Kelemen Hunor a postat și el un mesaj vineri seara, afirmând că agresiunea de orice fel nu poate fi acceptată și nici justificată.


O înregistrare audio arată, potrivit Telex.hu, că numele jurnalistei Boróka Parászka a fost menționat de două ori de către politicianul Barna Bartha, membru al partidului extremis Patria Noastră din  Ungaria. În discursul său, rostit la o întrunire în sala de ședințe a Bisericii Unitariene din municipiul Sfântu Gheorghe, Barna Bartha a spus: „Sau poți să te uiți la o Parászka Boróka, poți să o asculți la Radio Târgu Mureș, ei bine, (dacă) maghiarii nu pot spânzura astfel de oameni, nu-i pot elimina dintre ei, atunci nu e de mirare că am ajuns unde am ajuns”.

Societatea Română de Radiodifuziune a transmis un comunicat oficial prin care a condamnat comentariile politicianului maghiar, considerându-le drept „un atac grav împotriva normelor de bază ale democraţiei, ale statului de drept”. În comunicat se mai spune că „declaraţiile politicianului maghiar fac apel la puritate rasială fiind inacceptabile într-o Românie democratică şi tolerantă”.


Preşedinte UDMR și vicepremier, Kelemen Hunor a transmis în mesajul său că regula respingerii agresiunii de orice fel se aplică oricui, indiferent de context, „că este exprimată într-un cerc restrâns împotriva unui jurnalist, sau că se doreşte spânzurarea politicienilor pentru că au afişat steagul secuiesc”.

„Recent, un jurnalist din România a fost ameninţat cu moartea. Poziţia noastră este clară şi neschimbată în ultimii 32 de ani: indiferent despre cine este vorba, despre un cetăţean, un politician, un jurnalist, o personalitate publică de orice fel, considerăm inacceptabilă şi respingem ferm orice agresiune împotriva lor!”, a scris Kelemen Hunor, pe Facebook.


Liderul UDMR a spus că aşteaptă la aceeaşi poziţie din partea celorlalţi, menţionând că adesea agresiunea verbală este urmată de agresiune fizică.

„Ne aşteptăm la aceeaşi atitudine şi poziţie şi din partea celorlalţi. Pentru că, în ceea ce priveşte agresiunea verbală, care este adesea urmată de agresiune fizică, nu există loc de negociere! Agresiunea de orice fel nu poate fi justificată. Nici dacă este exprimată într-un cerc restrâns împotriva unui jurnalist, nici dacă se doreşte spânzurarea politicienilor pentru că au afişat steagul secuiesc”, a mai transmis Kelemen Hunor.


Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş a anunţat, vineri, că s-a autosesizat în cazul afirmaţiilor atribuite unui reprezentant al formaţiunii ungare Patria Noastră, referitoare la „spânzurarea” unei jurnaliste de la Radio Târgu Mureş.

 

CITEȘTE ȘI:

Kelemen Hunor, la Cluj: „Pentru noi familia este prioritară. Va fi tema centrală a Congresului”

Kelemen Hunor, reacție dură după declarațiile lui Iohannis: „Un mesaj tipic PRM-ist!”

Amenințări directe. Fanii lui „U” nu acceptă ca CFR să joace pe Cluj Arena: „Ne asumăm orice”

Ultimele Stiri
abonare newsletter