Ştiri din Transilvania

Pericolul a trecut. Locuitorii din Roșia Montană, evacuați după avaria de la Barajul Lacului Tăul Mare se pot întoarce acasă

Locuitorii din Roşia Montană, evacuați din cauza unei gropi de prăbuşire apărută în barajul lacului Tăul Mare, se pot întoarce acasă în condiţii de siguranţă.

Locuitorii din Roşia Montană, evacuată din cauza unei gropi de prăbuşire apărută în barajul lacului Tăul Mare, se poate întoarce acasă în condiţii de siguranţă/ Foto: ISU Alba/Facebook Locuitorii din Roşia Montană, evacuată din cauza unei gropi de prăbuşire apărută în barajul lacului Tăul Mare, se poate întoarce acasă în condiţii de siguranţă/ Foto: ISU Alba/Facebook

 

 


Populaţia din Roşia Montană, evacuată din cauza unei gropi de prăbuşire apărută în barajul lacului Tăul Mare, se poate întoarce acasă în condiţii de siguranţă, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, prefectul judeţului Alba, Nicolae Albu.

 


Comisia tehnică întrunită vineri pentru analiza situaţiei de la faţa locului a constatat că apa din lacul de acumulare a scăzut cu 4,8 metri faţă de nivelul măsurat duminică, 1 octombrie, şi cu 5,25 metri faţă de nivelul normal de retenţie al apei în lac.

Aproape 300 de locuitori au fost evacuați, duminică, 2 octombrie, după ce primarul comunei Roşia Montană a sunat la 112 şi a semnalat o avarie la golirea de fund a barajului lacului de acumulare Tăul Mare.


Potrivit ISU Alba, pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică, 268 de persoane (aflate în zone cu potenţial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă. Anunţarea acestora a fost făcută prin emiterea a patru mesaje RO-ALERT, concomitent cu anunţarea fizică de către echipaje mixte formate din pompieri, poliţişti, jandarmi şi reprezentanţi ai administraţiei locale, care au explicat populaţiei importanţa evacuării preventive.

În zonă au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibilitatea de evacuare de 10.000 l/min.


Concomitent, un expert care a întocmit documentaţia ce a stat la baza obţinerii autorizaţiei de funcţionare a barajului vizat, împreună cu alţi specialişti ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor şi a metodelor de urmat pentru reducerea acestora.

 

CITEȘTE ȘI:

Sute de oameni au fost evacuați în toiul nopții, la Roşia Montană. Motivul, o avarie la Barajul Lacului Tăul Mare

Dispută Ponta – Goțiu pe tema evacuărilor din Roșia Montană

Ultimele Stiri
abonare newsletter