Sport

CFR Cluj joacă în primul meci intern din România în care se va utiliza sistemul VAR

Răzvan Burleanu a anunțat că sistemul VAR urmează să fie introdus în fotbalul intern din România din sezonul viitor.

CFR Cluj joacă în primul meci cu VAR din România. FOTO: CFR Cluj Facebook CFR Cluj joacă în primul meci cu VAR din România. FOTO: CFR Cluj Facebook


Președintele Federației Române de Fotbal a declarat că video arbitrajul va fi utilizat prima dată la Supercupa României, competiției în care se vor duela câștigătoarea campionatului și formația care se impune în Cupa României.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

CFR Cluj a câștigat deja titlul în Liga 1 și se va duela cu Sepsi Sf. Gheorghe sau FC Voluntari, cele două echipe calificate în finala Cupei României.


Supercupa României se va disputa pe 9 iunie 2022, o dată istorică pentru fotbalul românesc. După ani de zile de discuții și amânări, sistemul VAR poate fi utilizat și de arbitrii români.

„În ceea ce privește implementarea VAR-ului, suntem în grafic. Așa cum am anunțat, toate meciurile din Liga I din sezonul următor vor beneficia de asistență video pentru arbitraj, iar primul meci din România care va beneficia de asistență video va fi chiar Supercupa României, care se va disputa în 9 iulie”, a fost mesajul lui Răzvan Burleanu.


Când se folosește sistemul VAR

Sistemul de video arbitraj va fi utilizat în următoarele situații:

  • Goluri – Arbitrul verifică dacă golul a fost marcat în mod corect. În această situație arbitrul central poate anula golul pe motiv de fault, henț, offside sau pentru faptul că mingea a părăsit terenul de joc.
  • Penalty – În această situație arbitrul apelează la sistemul video arbitraj pentru a stabili dacă s-a comis o infracțiune în suprafața de pedeaspă.  Un henț sau un fault în careul de 16 metri se sancționează cu penalty.
  • Eliminare – Un arbitru poate cere verificare VAR și în cazul eliminărilor. Un jucător poate fi eliminat dacă a comis un fault dur, un fault în postura de ultim apărător sau a avut un gest nesportiv.
  • Identitatea jucătorilor – Aceasta este speța în care VAR-ul intervine cel mai puțin. Uneori, un arbitru se poate înșela cu privire la o infracțiune comisă de un jucător, iar atunci poate apela la sistemul video arbitraj pentru a se stabili cine trebuie avertizat.

CITEȘTE ȘI:

5 la rând! CFR Cluj o învinge pe Univ. Craiova și obține un nou titlu de CAMPIOANĂ

Omrani, după câştigarea titlului: „Pentru mine acesta a fost ultimul meci la CFR Cluj”

Ultimele Stiri
abonare newsletter