Sport

Velodromul prinde contur la Cluj! Eduard Novak, noul Ministru al Sportului, face o promisiune uriașă la început de mandat

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a anunțat că în mandatul său va fi construit cel puțin un velodrom în România și una dintre variante este Cluj-Napoca.

 

 


Eduard Novak și-a preluat mandatul la Ministerul Tineretului și Sportului, iar prima mare promisiune este construirea unui velodrom. De altfel, România este printre puținele țări dezvoltate din Europa care nu are o astfel de pistă care permite desfășurarea competițiilor de ciclism indoor.
 

Cluj-Napoca ar putea să fie noua casă a ciclismului românesc după ce în ultimii ani a acaparat toate întrecerile indoor prin construirea sălii BT Arena. România s-a bazat în ultima perioadă doar pe Velodromul de la complexul Dinamo, dar care între timp a devenit nefuncțional.


Vrem să le oferim olimpicilor posibilitatea de a câștiga medalii, să revenim măcar la nivelul la care a fost România la Sydney (n.r JO 2000, unde România a obținut 26 de medalii, locul 11 la general). Am inițiat foarte multe discuții pentru construirea unui velodrom, am discutat la Miercurea Ciuc, Timișoara, la Cluj ar fi interes. Acum șase-șapte ani, nimeni nu pomenea de velodrom. De trei ani am început să organizez campionate naționale în Plovdiv (n.r Bulgaria), să conturăm o echipă națională de velodrom, iar din ce în ce mai multă lume vorbește de velodrom Este inevitabil să nu fie construit unul, două sau trei velodroame în România.”, a declarat  Carol Eduard Novak.

La începutul anului, Clubul Sportiv „Voința” Cluj, prin președintele Gheorghe Căpraru, a adus în discuție subiectul construirii unui velodrom la Cluj-Napoca în cadrul unei dezbateri publice. Emil Boc a răspuns atunci pozitiv și a declarat că vor fi căutate soluții.


„Accept această provocare, nu știu multe despre acest velodrom, cum ar trebui să arate, dar aștept un necesar minimal din partea inițiatorilor proiectului, suprafețe, dotări etc. Nu promit că-l vom face, dar promit că am să analizez împreună cu colegii mei această idee, această șansă, oportunitate. Mi se pare un lucru care nu trebuie refuzat ca discuție, și dacă putem găsi o soluție, și nu este exclus, să sprijinim această investiție”, a spus Boc.

Noul Ministrul al Sportului a practicat patinajul viteză, dar şi-a pierdut laba piciorului drept într-un accident rutier în 1996. Ulterior, a trecut la ciclism şi a devenit sportiv profesionist.


Eduard Novak a fost președintele Federației Române de Ciclism în perioada 2013-2020 și a fondat o echipă profesionistă de ciclism în 2012, sub numele de Tuşnad Cycling Team, devenită între timp Novak Team (echipă continentală), iar recent a înfiinţat şi o academie de ciclism.

Carol-Eduard Novak (44 ani) a cucerit medalia de aur la Jocurile Paralimpice din 2012, de la Londra, având şi două medalii de argint, la Jocurile Paralimpice de la Beijing 2008, respectiv Londra 2012. Palmaresul său cuprinde şi mai multe medalii la Mondialele de paraciclism.


Recent, în 2019, a cucerit medalia de bronz la Mondialele de paraciclism pe şosea de la Emmen (Olanda), iar în februarie 2020, a obţinut trei medalii, una de argint şi două de bronz, la Campionatele Mondiale de paraciclism pe velodrom de la Milton (Canada)

Ultimele Stiri
abonare newsletter