Sport

De la Cluj, la Chicago. Un maratonist român povestește diferențele dintre sportul din SUA și România. GALERIE FOTO

Răzvan Pop, fost student al Facultății de Sport din Cluj și originar din Zalău, a pornit pe drumul succesului, ajungând în prezent în Chicago, SUA, cu numeroase performanțe în atletism.

 

 


Pornind de pe plaiurile clujene, urmând cursurile Facultății de Sport din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Răzvan Pop, atlet de performanță, a ajuns în prezent să alerge la maratoanele internaționale din lume.

 


În prezent, sportivul se află în Chicago, unde și-a început o nouă viață și etapă din carieră. Totuși, înainte de toate, Răzvan a pornit din orășelul transilvănean Zalău, unde a urmat o școală cu program sportiv. Culmea ironiei, tânărul nu era fanul numărul unu al disciplinei principale, sportul.

După nenumărate absențe, sportivul a fost nevoit să recupereze cursurile, iar ca modalitate prin care putea să facă acest lucru, trebuia să se prezinte după terminarea programului școlar, la stadion, în fiecare zi. „Și cam așa a început totul. Am început să merg zilnic, până am ajuns în punctul de a merge de doua ori pe zi. După aproximativ un an, am schimabt antrenorul avându-l alături pe profesorul Teodor Bidian și așa am început drumul spre performanță”, a povestit Răzvan.


De la elevul dezinteresat de orele de sport, a devenit astăzi atletul român care a reușit să se claseze printre finaliștii uneia dintre cele mai populare curse din lume, Shamrock Shuffle. În anul 2019 a obținut locul 6 din 12.000 la această competiție, care are loc în Chicago.

Am vrut să aflăm mai multe despre diferențele dintre sistemul din România și cel din SUA, așa că am luat legătura cu Răzvan. Atletul a explicat pentru Monitorul de Cluj care sunt acestea, dar vă lăsăm să aflați direct de la el.


Spune-mi câte ceva despre cariera ta din România

Cariera în România a început cu câteva medalii la competițiile de cross alături de echipa mea de la școală, după care a venit și o performanță majoră, prima din cariera mea. Mai exact, aceea de a prinde echipa României de cross pentru balcaniadă în Serbia, unde ne-am clasat pe locul doi. După asta am intrat în lotul național de juniori cu care am mai participat la 3 balcaniade - balcaniada de cross în Turcia locul 2 cu echipa României, balcaniada de pistă locul 4 la 3000 m, și tot în Turcia balcaniada de cross locul 3 cu echipa României, după care au urmat două participări la campionatele europene de cross din Dublin, Irlanda și Albufeira, Portugalia. Dar și alte nenumărate medalii la campionate naționale și internaționale.

Ce realizări ai avut pe plan internațional? În Chicago am ințeles că ai participat la câteva maratoane

În Chicago am participat la un marathon, Chicago International Marathon, și la câteva competiții internaționale, poate una dintre cele mai populare curse de 8k din lume, anume Shamrock Shuffle. În primul an m-am clasat pe locul 34 din 21.000 de participanți si in 2019 am ocupat locul 6 din 12.000 de participanti


Cât de mult contribuie Federația Română la dezvoltarea unui sportiv?

Eu fiind în lotul național o perioadă, consider că federația ne-a ajutat destul de mult. Nu din punct de vedere financiar, cât din punct de vedere al planului de pregătire și condițiile oferite. Asta pentru sportivii cu potențial.

Care au fost motivele pentru ai renunțat la cariera ta din România și te-ai mutat în Chicago?

În România condițiile de la cluburi nu sunt cele mai bune. Acest aspect a fost unul dintre motivele principale pentru care am decis să plec. Al doilea motiv ar fi faptul că mulți dintre prietenii mei, la rândul lor atleți de mare performanță, au venit și ei aici, în Chicago, înaintea mea. Ei au fost cei care m-au convins sa vin aici.

Care este diferența dintre sistemul de acolo și aici?

Diferențele dintre cele două sisteme sunt enorme. Nu există termen de comparație, asta demonstrează și performanțele dintre SUA și România la toate sporturile. Sunt și mentalități diferite, sistemul școlar se implică enorm în sport, care este și baza performanței. Bursele oferite aici, condițiile de antrenament sunt la cel mai înalt nivel. Dar mai ales mentalitatea și modul de antrenamnet fac diferența.

Cum este tratat un atlet român acolo, de federație?

Ca atlet profesionist nu prea ai treabă cu federația. Managerul se ocupă de tot – echipă, de antrenament, echipamente și competiții și, desigur, câștigurile aferente. Deci nu prea poți spune că ești tratat diferit.

CITEȘTE ȘI:

Universitatea Cluj are autocar de Champions League. „Studenții” și-au prezentat noua bijuterie. FOTO

 

CFR-iștii așteaptă primele după victoria de la Sofia. Conducerea a promis un bonus uriaș

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter