Sport

Clujul va găzdui Transylvania Open la Orientare: peste 260 de concurenți din 15 țări vin în județ!

Trofeul Transylvania Open va fi disputat în județul Cluj, între 18-21 iulie, în cadrul celei de-a 18-a ediții a concursului internațional de orientare.

Clujul găzduiește Transylvania Open la Orientare: peste 260 de concurenți din 15 țări vin în județ! Clujul găzduiește Transylvania Open la Orientare: peste 260 de concurenți din 15 țări vin în județ!

La cele patru etape individuale, de medie şi de lungă distanţă, s-au înscris deja 266 concurenţi din 54 cluburi sportive din ţară şi din alte 15 ţări. Ei vor alerga în 35 categorii de vârstă între 10 şi 85 de ani la masculin şi între 10 şi 65 de ani la feminin, potrivit preşedintelui concursului, Andrei Enyedi.

Traseele celei de a doua etape, din Gilău, fac parte din concursul Cupa „In Memoriam”. Ele au fost proiectate şi verificate de familia Simon de la Asociaţia Societatea Pro Orientare, sufletişti ai sportului de orientare de peste 55 de ani. Însuşi concursul care a fost iniţiat în amintirea orientariştilor din Cluj plecaţi pentru totdeauna dintre noi, a ajuns deja la cea de a 19-a ediţie.


Celelalte etape, din Făget şi din pădurile de la Finişel, sunt organizate de Clubul Sportiv TranSilva Cluj. La aceste etape atât cartarea hărţilor cât şi proiectarea traseelor poartă amprenta muncii de maestru ale familiei de maeştri ai sportului, Sándor şi Clara Fey. Dificultatea traseelor, depinzând de lungimea şi diferenţa de nivel care trebuie să fie „învinsă” de alergători corespunde vârstei, nivelului de pregătire şi sexului competitorilor.

Etape recunoscute de Federația Internațională de Orientare

Astfel, traseele pentru copii încep la 1,8 km lungime, cu 30 metri diferenţă de nivel la urcare, iar la seniori ajung la 11,5 km lungime, cu 645 metri diferenţă de nivel de urcat. Cele mai dificile trasee vor fi parcurse de concurenţii de elită, care îşi măsoară forţele pentru punctele care pot fi obţinute în ultimele două etape din cele patru, recunoscute de Federaţia Internaţională de Orientare drept Competiţii de Ranglistă Mondială (World Ranking Event).


János Kuszálik, pensionar de 18 ani şi sportiv veteran de orientare la Clubul Sportiv TranSilva Cluj, este unul din membri echipei de pregătire a concursului de orientare Transylvania Open. Încă se pot face înscrieri pentru locurile lăsate vacante, mai ales la categoriile Open, unde pot participa – desigur, pe proprie răspundere – şi concurenţi nelegitimaţi, transmite Kuszi bácsi.

Celor care se interesează de alte detaliii ale concursului pot accesa paginile web www.orienteering.ro şi www.transilva.ro, unde pot găsi programul concursului, datele tehnice, costurile sau chiar timpii de plecare pe trasee ale concurenţilor pe fiecare etapă.

abonare newsletter