Sport

Gianni Infantino este noul președinte FIFA

Italo-elvețianul Gianni Infantino, secretar general al UEFA, a fost ales, vineri, președinte al Federației Internaționale de Fotbal (FIFA), la Congresul extraordinar al forului mondial de la Zurich.

În al doilea tur al alegerilor, Gianni Infantino a obținut 115 voturi. El a fost urmat de Șeicul Salman bin Ebrahim Al Khalifa (Bahrain), cu 88 de voturi, și Prințul Ali Bin Al Hussein al Iordaniei, cu 4 voturi, în timp ce francezul Jerome Champagne nu a primit niciun vot.

Născut pe 23 martie 1970 la Brig, în Elveția, Infantino a studiat dreptul la Universitatea Fribourg și vorbește fluent italiana, engleza, franceza, germana și spaniola. Înainte de a ajunge la UEFA, elvețianul a activat în rolul de consilier juridic pentru federațiile din Spania, Italia și Elveția, iar apoi ca secretar general al Centrului internațional de studii pentru sport (CIES) de la Universitatea din Neuchatel.


Infantino a început colaborarea cu UEFA în 2000, iar în 2004 a fost numit director al comisiei pentru licențierea cluburilor, fiind în același timp omul de contact cu Uniunea Europeană, Consiliul Europei și autoritățile guvernamentale. Elvețianul a fost numit secretar general al UEFA în octombrie 2009 și a devenit mâna dreaptă a lui Michel Platini, președintele UEFA, care în prezent este suspendat pentru 6 ani din orice activitate legată de fotbal de către Comisia de Etică a FIFA. Printre activitățile sale ca secretar general se numără implementarea politicii fair play-ului financiar, care împiedică echipele să cheltuiască mai mult decât câștigă.

Elvețianul a fost un partizan al creșterii numărului de echipe de la 16 la 24 la turneele finale ale EURO, dar și al Ligii Națiunilor, o echipă rezervată selecționatelor naționale, criticată însă pentru complexitatea competiției. Pe durata celor 7 ani ca secretar general al UEFA, veniturile cluburilor din cupele europene au crescut, dar inegalitatea dintre cluburile de elită și restul rămân încă o problemă.


Infantino devine primul înalt oficial UEFA care va conduce forul mondial de la fondarea organizației continentale în 1954.

Infantino susține, în programul său electoral, creșterea numărului de echipe de la 32 la 40 la Cupa Mondială, precum și susținerea candidaturilor comune, de două sau mai multe țări din aceeași regiune pentru Cupa Mondială. Elvețianul promite că va distribui câte 5 milioane dolari la fiecare patru ani fiecărei federații din cele 209 afiliate la FIFA și 40 milioane dolari fiecărei confederații continentale.


Elvețianul Gianni Infantino va fi al nouălea președinte al Federației Internaționale de Fotbal (FIFA) și îi succede compatriotului său Joseph Blatter, după ce a câștigat alegerile de vineri de la Zurich.

Lista președinților FIFA:
1904-1906 Robert Guerin (Franța)
1906-1918 Daniel Burley Woolfall (Anglia)
1921-1954 Jules Rimet (Franța)
1954-1955 Rodolphe William Seeldrayers (Belgia)
1955-1961 Arthur Drewry (Anglia)
1961-1974 Stanley Rous (Anglia)
1974-1998 Joao Havelange (Brazilia)
1998-2016 Joseph S. Blatter (Elveția)
2016-... Gianni Infantino (Elveția)

Etichete: presedinte fifa
Ultimele Stiri
abonare newsletter