Sport

Clujeanul Robert Glință, cel mai bun sportiv al FR de Natație și Pentatlon Modern în anul 2015

Înotătorul Universității Cluj, Robert Glinţă, cel care a stabilit, la începutul lunii decembrie un nou record mondial de juniori la 100 m spate, la Campionatele Europene de înot în bazin scurt, la Netanya, în Israel, este în viziunea președintei FR de natație cel mai bun înotător român.

Președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern (FRNPM), Camelia Potec, a declarat pentru Agerpres că, din punctul său de vedere, natația românească a avut un an 2015 foarte bun. „Anul natației românești a fost foarte bun”, a subliniat Potec, care consideră că performanța cea mai importantă a fost realizată de Robert Glință.

„În primul rând, este medalia de aur cucerită la Campionatele Mondiale de juniori de la Singapore”, a afirmat campioana olimpică de la Atena.


Înotătorul clujean Robert Glință a cucerit, în luna august, medalia de aur la Campionatele Mondiale de înot pentru juniori de la Singapore, în proba de 100 metri spate, cu timpul de 54 sec 30/100. „Sunt și alte performanțe precum cele 13 medalii la Campionatele Țărilor Central Europene din Ungaria, două medalii, una de aur și una de bronz, la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) de la Tbilisi. Au mai fost două locuri 6 la Europenele în bazin de 25 m, în Israel, precum și un record mondial de juniori”.

Tot Robert Glință a fost cel care stabilit recordul mondial de juniori la 100 m spate, în finala acestei probe din cadrul Campionatelor Europene de înot în bazin scurt (25 m) de la Netanya (Israel), cu timpul de 50 sec 77/100.
Maria Gâdea (aur la 400 m mixt) și Daniel Martin (bronz la 200 m spate) au cucerit cele două medalii la FOTE de la Tbilisi.


Camelia Potec a precizat că până în prezent pentru Jocurile Olimpice de la Rio din 2016 este calificat un sportiv (Glință, n. red.), iar în final se previzionează că numărul lor va fi de cinci dintre care trei cu barem A și doi pentru ștafetă. „Pentru anul viitor avem ca obiective calificarea a cinci sportivi la Jocurile Olimpice, o medalie și două finale la Campionatele Europene de juniori, o finală și două semifinale la Campionatele Europene de seniori și o semifinală olimpică în Brazilia”, a precizat Camelia Potec.

Potec a mai spus că se lucrează la eliminarea minusurilor din federație, fără a le nominaliza. „La plusuri, avem o echipă tânără, motivată, cu strategii pe termen scurt, mediu și lung”, a adăugat Camelia Potec.


„Cel mai bun sportiv al Federației Române de Natație și Pentatlon Modern pe anul 2015 este Robert Glință”, a indicat Camelia Potec.

În ceea ce privește cel mai bun sportiv român al anului care se încheie, Camelia Potec a răspuns fără ezitare: „Cristina Neagu și echipa de handbal fete a României”.


Campionatele Balcanice de înot pentru juniori, desfășurate la Oradea, în perioada 25-26 aprilie, au adus României un bilanț total de 11 medalii, din care cinci de aur, patru de argint și doua de bronz.

Federația a organizat în acest an Campionatele Internaționale de înot ale României, la care au participat două dintre cele mai bune înotătoare ale lumii, maghiara Katinka Hosszu și olandeza Sharon von Rouwendaal.


La sărituri în apă, Alin Ronțu a cucerit medalia de bronz la Europenele de juniori de la Moscova, în timp ce la seniori Mara Aiacoboaie și Cătălin Cozma au ocupat locul 6 la Europenele de seniori de la Rostock.

abonare newsletter