Sport

S-a găsit vinovatul! Un paragraf juridic FRF a reușit să mute finala Cupei de la Cluj la București

Alin Cioban, membru al Comitetului Executiv din cadrul FRF, explică în amănunt cum a fost mutată finala Cupei României de la Cluj la București în doar o lună zile și cine a făcut presiuni pentru mutarea meciului dintre Universitatea Cluj și Steaua București de pe Cluj Arena pe Arena Națională.

Într-un interviu acordat pentru Monitorul de Cluj, reprezentantul cluburilor de fotbal feminin în Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a explicat de ce nu s-a putut organiza finala Cupei României pe Cluj Arena și de ce a fost singurul care s-a abținut la votul care a schimbat speranța clujenilor.

Reporter: Speranța clujenilor de a avea finala Cupei României pe Cluj Arena s-a năruit chiar dacă inițial eram convinși că nimeni nu va putea muta partida de la Cluj, asta mai ales că Universitatea Cluj este din nou în finală după 50 de ani. Ce s-a întâmplat de fapt? De unde a început totul?
Alin Cioban: Totul a început când am vrut ca meciul România - Danemarca să se joace la Cluj. Am avut totul pregătit dar danezii ne-au spus „pas” pentru că aveau deja luat charter-ul către București și nu mai doreau să schimbe ruta. După care, în 30 martie, am avut Adunare Generală la București.
În dimineața acelei zile am avut o ședință informală între membrii Comitetului Executiv și președinte unde el a întrebat ce propuneri sunt pentru organizarea finalei Cupei României, Supercupei României și pentru disputarea meciurilor internaționale. Pentru că anul acesta Cluj-Napoca este Capitală Europeană a Tineretului, eu am propus ca finala să se desfășoare la Cluj. Având în vedere că încă nu se disputaseră returul semifinalelor, în acel moment nu era nici o miză pentru vreo echipă anume. Toți colegii au fost pentru în afară de Valeriu Argăseală care s-a abținut.


R.: Dacă toți au votat pentru disputarea finalei pe Cluj Arena, cine a schimbat direcția pentru acest meci?
A.C.: În data de 23 aprilie am avut ședința de Comitet Executiv. Președintele a prezentat un material care venea de la departamentul juridic în care spunea clar că „datorită regulamentului de organizare fotbalistică, finala Cupei României se organizează de regulă la București”, potrivit Cap. 1, Art. 31, Alin. 15 din „Regulamentul de organizare a activității fotbalistice”. Raportul lui Chivorchian pentru Cluj Arena a fost pozitiv, însă din punct de vedere juridic nu eram acoperiți. Mai mult, au existat discuții cu partenerii care doresc să finanțeze Cupa României și anul viitor, este vorba de expirarea contractului și prelungirea contractului cu sponsorii și a regulamentului. Sponsorii au luat acest paragraf și l-au exploatat la maxim.

R.: Lumea vă acuza mai mult pentru că deși sunteți din Cluj nu ați votat împotriva ci v-ați abținut. De ce ați luat această decizie?
A.C.: Eu am spus atunci că nu pot să aleg pentru că îmi puneți în față să aleg între un regulament și o relație cu comunitate. Am propus să facem o ședință prin care să modificăm datele juridice după care să decidem organizarea Cupei României, lucru care poate fi văzut și pe stenogramele ședinței. Această ședință de modificare a datelor juridice nu a mai avut loc și de aceea m-am abținut când a avut loc votul pentru disputarea Cupei României.


R.: Pentru că finala cupei s-a stabilit că se va disputa la București, s-a oferit vreo competiție, în compensație, care să se desfășoare la Cluj?
A.C.: Eu am cerut să se scrie expres ca în aceste condiții să se desfășoare Supercupa României și măcar unul dintre meciurile echipei naționale la Cluj. Ei au fost de acord.

R.: Este adevărat că naționala României va disputa un meci pe Cluj Arena doar dacă această va fi din punct de vedere matematic calificată?
A.C.: Nu a fost nici o condiționare pentru disputarea unui meci a echipei naționale pe Cluj Arena, dar nu s-a specificat care echipă națională, poate să fie naționala mare sau o națională Under.


Citește: OFICIAL! Clujul pierde lupta cu Steaua pentru finala Cupei României

Finala Cupei României dintre Universitatea Cluj și Steaua București se va disputa în data de 31 mai, pe Arena Națională, a anunțat, joi, 23 aprilie, secretarul general al FRF, Gheorghe Chivorchian.

Ultimele Stiri
abonare newsletter