Sport

Tenis: Simona Halep dispută astăzi finala Roland Garros

Jucătoarea română de tenis Simona Halep va juca sâmbătă cea mai importantă finală din cariera sa de până acum, la Roland Garros, cu rusoaica Maria Șarapova, de la ora 16,00 (ora României), pe terenul Philippe Chatrier.

Halep (22 ani), a patra favorită a turneului, va disputa în premieră o finală de Mare Șlem, contra unei adversare mult mai experimentate, rusoaica având în palmares patru astfel de turnee, ultimul chiar la Roland Garros, în 2012, scrie agerpres.ro.

Constănțeanca a devenit a treia jucătoare română calificată în finala Openului Franței, după Florența Mihai și Virgina Ruzici. Florența Mihai a pierdut finala disputată în 1977, în timp ce Virginia Ruzici a ieșit învingătoare în 1978, iar în 1980 a pierdut.


Halep, campioană de junioare la turneul parizian în 2008, și-a asigurat un cec de 825.000 de euro și 1.200 puncte, iar de luni va fi numărul trei mondial, indiferent de rezultatul finalei, în condițiile în care în mai 2013 ocupa locul 64 în ierarhia WTA.

Jucătoarea română, care nu trecuse până acum de turul secund al competiției pariziene la nivelul seniorilor, nu a cedat niciun set în cele șase partide jucate la ediția din acest an a turneului de la Roland Garros. Până în semifinala cu Petkovic, câștigată după un tiebreak în setul al doilea (6-2, 7-6), Halep a cedat maxim patru jocuri în fiecare set, fapt petrecut în doar două confruntări, cu Heather Watson (6-2, 6-4) și cu Sloane Stephens (6-4, 6-3).


Șarapova (27 ani) s-a impus în două seturi în primele trei tururi, dar pe următoarele trei și le-a adjudecat în trei seturi, de fiecare dată după ce a pierdut manșa inaugurală.

Simona Halep a eliminat trei capi de serie, Stephens (N. 15), Kuznețova (N. 27) și Petkovic (N. 28), în timp ce Șarapova a scos din cursă doar doi, Bouchard (N. 18) și Stosur (N. 19). Șarapova este a treia rusoaică pe care o va întâlni Simona Halep anul acesta la Roland Garros, celelalte două confruntări neavând practic istoric, 6-0, 6-2 cu Alisa Kleibanova, 6-2, 6-2 cu Svetlana Kuznețova. Dacă Șarapova (numărul 8 mondial) a petrecut 10 ore pe zgura pariziană în 2014, Halep a jucat anul acesta doar 7 ore și 26 minute la Roland Garros.


Simona Halep are în palmares șapte titluri WTA (Nurnberg, 's-Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova, Sofia — 2013, Doha — 2014) și a mai jucat patru finale (Fes — 2010, 2011, Bruxelles — 2012, Madrid — 2014). Șarapova a câștigat 31 de titluri, dintre care patru de Mare Șlem, iar anul acesta s-a impus la Stuttgart și Madrid. Anul trecut, Șarapova a fost învinsă în finala de la Roland Garros de americanca Serena Williams.

Șarapova, fost lider în ierarhia feminină mondială, o conduce pe Simona Halep cu scorul de 3-0 la meciurile directe, după ce a mai învins-o în 2012 de două ori, în turul III Indian Wells (suprafață dură), cu 6-3, 6-4, și în primul tur la Beijing (suprafață dură), cu 7-5, 7-5, și luna trecută la Madrid (zgură), în finală, cu 1-6, 6-2, 6-3.


Performanța Simonei la Internaționalele Franței a stârnit un val uriaș de simpatie în țară, în toate mediile, sportiv, presă, social, politic etc. Mesaje de susținere au transmis numeroși foști sau actuali sportivi, oameni politici, organizații și chiar militarii români detașați în Afganistan. Tânăra jucătoare română va fi încurajată din tribune de familie și prieteni în meciul de sâmbătă, unul deosebit de important pentru cariera sa, care abia a început să strălucească.

Ultimele Stiri
abonare newsletter