Sport

Echipă românească, în Formula 1

Echipa Forza Rossa, finanţată de un grup de oameni de afaceri români, a primit acceptul Federaţiei Internaţionale de Automobilism (FIA) pentru a concura în Campionatul Mondial de Formula 1.

Premieră în Formula 1. Începând din sezonul 2015, România va avea o echipă în cea mai importantă competiție automobilistică. Este vorba de Forza Rossa, deținută de soții Camelia și Ion Bazac (fost ministru al Sănătății). 

La 11 aprilie, FIA anunţa că o candidatură „de înalt standard” a fost primită de forul internaţional, iar echipa Forza Rossa este într-un proces de investigaţii suplimentare. Deşi FIA nu a comunicat oficial decizia sa, mass-media internațională notează că federaţia cu sediul la Paris a acordat un loc pe grila CM de Formula 1 echipei române, după ce a stabilit, săptămâna trecută, că proiectul beneficiază de o finanţare viabilă.


Participarea Haas, incertă

În decembrie 2013, Federaţia Internaţională de Automobilism a deschis o procedură pentru atragerea unor noi echipe în Marele Circ, iar primul team acceptat a fost Haas Formula, patronată de omul de afaceri american Gene Haas. Însă această ar putea să-şi amâne debutul în Marele Circ pentru anul 2016, din motive de ordin logistic.

Motoare Renault

În schimb, Forza Rossa ar putea să ia startul în Formula 1 chiar de la ediţia 2015 a competiţiei. Faţă de Haas, Forza Rossa ar beneficia în plus de un acord pentru folosirea motoarelor Renault şi de o uzină lângă Munchen, care aparţine fostului conducător al echipelor Force India şi Hispania Racing, germanul de origine română Colin Kolles.


Echipa română are legătură cu Forza Rossa, unicul importator Ferrari pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova. Începând cu 2011, compania este şi reprezentant exclusiv al mărcii britanice Lotus în România, Serbia, Muntenegru şi Republica Moldova.

În acest moment, în Formula 1 concurează 11 echipe, iar cu Haas şi Forza Rossa numărul acestora va ajunge la 13.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter