Sport

România își joacă ultima carte la calificarea la CM din Canada!

România își joacă, mâine, în fața Italiei ultima șansă de a rămâne în cursa pentru calificarea la Campionatul Mondial de anul viitor, din Canada. La confruntarea, care va avea loc pe Cluj Arena de la ora 18.00, va participă și noul președinte al FRF, Răzvan Burleanu.

Meci de totul sau nimic pentru echipa de fotbal feminin a României. Selecționata pregătită de Mirel Albon și Maria Delicoiu e condamnată să câștige mâine în fața Italiei pentru a nu ieși definitiv din cărțile pentru accederea la CM din Canada. „Deși șansele noastre sunt relativ mici, ne vom bate pentru ele până la capăt. Sperăm să facem un joc bun și să atragem cât mai multă lume către fotbalul feminin. Chiar dacă suntem o echipă tânără, avem calitate și suntem un grup unit, unul frumos”, a precizat Florentina Spânu, căpitanul naționalei.

Lipsite de șansă în meciul tur

România ocupă locul 4 în grupă, la egalitate de puncte (4) cu Cehia. Lider e Spania, cu 16 puncte, urmată de Italia, cu 10 puncte. În tur, tricolorele au pierdut în ultima secundă pe terenul formației pregătite de fostul campion mondial Antonio Cabrini. „Ne dorim să răzbunăm eșecul din tur. Vrem să simtă și ele ce am simțit noi atunci, când am pierdut la ultima fază a meciului”, a transmis Ștefania Vătafu, desemnată cea mai bună fotbalistă din România în 2013. „Să joci contra Italiei la orice nivel este un eveniment. Chiar dacă nu este un obiectiv prioritar, este ultima şansă de a ne califica de pe locul 2. Mi-aş dori să le batem, în condițiile în care am pierdut în ultimele secunde la ele acasă. Nici nu ştiţi ce am trăit când am primit acel gol… Mi-aș dori să simtă și ei ce am simțit și eu atunci”, a completat Mirel Albon.


Italia, comparată cu Juventus

Selecționerul a făcut și o caracterizare a Italiei. „Joacă în stilul lui Juventus, cu sistem 3-5-2. Joacă foarte agresiv, dar pe părțile laterale pot fi surprinși. Toate jucătoarele sunt periculoase, dar cele mai periculoase sunt Patrizia Panico și Melania Gabbiadini (atacanți, n.red.). Știu că am fost eliminați din Champions League tocmai de o echipă din Italia, dar nu mă gândesc la răzbunare. Aș vrea ca fetele mele să intre pe teren cu curaj și încredere, iar dacă vor reuși să facă acest lucru, sunt sigur că vom obține un rezultat pozitiv. Le-am pregătit și câteva suprize celor din Italia, avem jucătoare care pot să facă diferența pe teren. Suntem optimiști’, a explicat antrenorul Olimpiei Cluj.

„Fetele sunt mai mândre să poarte tricoul naționalei”

Tricolorele promit să salveze onoarea României, după ce elevii lui Victor Pițurcă au ratat prezența la Mondialul din Brazilia. „Sunt fericit că le antrenez pe aceste fete. Ele sunt mult mai bucuroase și mândre să îmbrace tricoul naționalei decât băieții”, a subliniat Albon, care nu se va putea baza pe mai multe jucătoare importante: Birțoiu (accidentată), Bortan (suspendată), Corduneanu, Bâtea, Voicu, Lunca (prezente la meciurile din preliminariile CM U19), Rus și Laiu (Federația nu le-a plătit biletele de avion!).


Buget infinit mai mic decât cel al băieților!

Chiar dacă a înregistrat performanțe notabile în ultimii ani, fotbalul feminin din România beneficiază de o finanțare infinit mai mică decât cel masculin. Pentru sezonul în curs, FRF a alocat doar 65.000 de euro pentru a sprijini cluburile de fotbal feminin, dar și activitățile echipelor naționale! Ca o comparație, elevii lui Victor Pițurcă beneficiază de prime uriașe doar pentru victorie, care depășesc sute de mii de euro pe jucător! Mai mult, tricolorele U19 au fost recompensate cu 10.000 de euro pentru calificarea la turneul final din Franța. Fiecare jucătoare a primit câte 2.500 de lei. Din cauza bugetului foarte mic, două jucătoare exponențiale, Laura Rus și Andreea Laiu, nu vor juca împotriva Italiei. Cele două fotbaliste evoluează în străinătate și nu au putut fi convocate pentru partida de mâine din cauză că biletele de avion erau prea scumpe! Prima joacă în Coreea de Sud, iar a doua evoluează în Norvegia.

Jucătoarele convocate:

Mirela Ganea (Olimpia Cluj), Andreea Părăluţă (ASA Târgu Mureş) – Olivia Oprea (CF Costa Adeje, Tenerife), Corina Corniciuc (Olimpia Cluj), Maria Ficzay (Olimpia Cluj), Florentina Olar (Fortuna Hjoring, Danemarca), Georgiana Vasile (Oţelul Galaţi), Melisa Şodincă (CFR Timişoara) – Raluca Sârghe (Konak Belediyespor, Turcia), Alexandra Iuşan (Olimpia Cluj), Ştefania Vătafu (Olimpia Cluj), Nicoleta Bărbos (CS Brazi), Giurgiu Adina (Olimpia Cluj), Monika Sinka (riviera di Romagna, Italia), Daniela Gurz (Olimpia Cluj) – Cosmina Duşa (Konak Belediyespor, Turcia), Anne-Marie Bănuţă (Rodez, Franţa), Loredana Nica (Oţelul Galaţi).


„De ce se joacă acest meci la Cluj? Este capitala fotbalului feminin, echipa Olimpia e campioană și sunt multe jucătoare la naţională. Stadionul oferă toate condiţiile necesare, decât într-un anonimat la Mogoşoaia, unde veneau doar rudele fetelor”, Alin Cioban, membru în comitetul executiv al FRF și președintele clubului Olimpia Cluj

 

abonare newsletter