Sport

Ucraina, mulțumită de amânarea deciziei Comitetului Internațional Olimpic de a reprimi sportivii ruși și belaruși

Ucraina se arată mulțumită de amânarea deciziei Comitetului Internațional Olimpic.

Jocurile Olimpice vor fi organizate la Paris în 2024 /FOTO: depositphotos.com Jocurile Olimpice vor fi organizate la Paris în 2024 /FOTO: depositphotos.com

 

 


Ucraina s-a declarat mulţumită de „amânarea” deciziei Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) privind posibila participare a sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice de la Paris, din anul 2024, organismul internaţional evitând să tranşeze marţi această problemă, scrie AFP.

 

„Am reuşit să amânăm decizia privind integrarea ruşilor şi belaruşilor la Jocurile Olimpice din 2024”, a anunţat ministrul ucrainean al Sportului, Vadim Gutţait, într-o postare pe Facebook. El a precizat că vrea să „lucreze” pentru ca niciun sportiv „patriotic” rus „să nu poată intra pe arenele sportive internaţionale”.

CIO recomandă reintegrarea reintegrarea ruşilor şi belaruşilor, cu condiţia ca aceştia să „nu susţină în mod activ războiul din Ucraina” şi să nu fie „sub contract” cu armata sau organele de securitate din Rusia.

Această recomandare a fost criticată de Ucraina, Polonia, Lituania, Estonia şi Letonia, care au dat publicităţii luni o declaraţie comună în care au precizat că "nu există niciun motiv pentru a ne îndepărta de la regimul de excludere a sportivilor ruşi şi belaruşi instituit de CIO cu mai bine de un an în urmă", după invadarea Ucrainei de către Rusia.

CIO a recomandat excluderea sportivilor din Rusia şi Belarus în martie 2022, după invazia din Ucraina, dar la începutul anului a dezvăluit un plan de reintegrare a sportivilor din aceste ţări în competiţiile internaţionale pentru a putea obţine calificarea la JO 2024 de la Paris.

Sportivii ruşi şi belaruşi pot participa la competiţiile de calificare din Asia, iar federaţiile internaţionale sportive pot decide revenirea lor în competiţiile proprii, aşa cum s-a întâmplat deja în cazul boxului şi al scrimei.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

Sursă foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Ucraina cere boicotarea competițiilor de scrimă după admiterea rușilor și belarușilor

Rusia este capabilă să distrugă Statele Unite ale Americii, potrivit secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei

abonare newsletter